Már a GVH vizsgálja, hogy megtévesztés-e zöldségek helyett energiaitalok fogyasztását ajánlani

Versenyfelügyeleti eljárást indított a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Magyar Energiaital Szövetséggel (MESZ) szemben, mert az vélhetően megtévesztette a fogyasztókat a közösségi médiafelületein, a weboldalán, illetve televíziós megjelenéseiben is – áll a GVH keddi közleményében.

A Qubiten még júniusban írtunk arról a meglepő jelenségről, hogy különböző közösségi médiafelületeken, köztük a TikTokon és az Instagramon is megjelentek olyan hirdetések, amelyek zöldségek helyett energiaitalok fogyasztását javasolták, és a koffein-, valamint magas cukortartalmú italokat egészségesnek állították be. Ezeket a Magyar Energiaital Szövetség (MESZ) tette közzé, amelyről úgy tudjuk, hogy egyes energiaital-piaci szereplők érdekképviseletét látja el.

Az egyik ilyen, azóta elérhetetlenné vált videóban egy fiatal lány egy tál zöldségre és gyümölcsre mutat, és azt mondja, hogy „ahelyett, hogy megennél ennyi zöldséget, inkább megihatnál egy energiaitalt”. A hirdetésben az is elhangzik, hogy „annyi B-vitamin van egy dobozban, mint amennyi ezekben a zöldségekben. Annyi, amennyi bőven fedezi a napi vitaminszükségleted”.

A szövetség vezetője, Csibi Sándor korábbi megkeresésünkre azt nyilatkozta, hogy „a Magyar Energiaital Szövetség egyik fő feladata, hogy hiteles és objektív tájékoztatást adjon az energiaitalokról és fellépjen a féligazságokon, vagy valótlanságokon alapuló városi legendákkal, mítoszokkal szemben”. A GVH szerint a MESZ a 2023 októbere óta folytatott, energiaitalok fogyasztását népszerűsítő kampányában „valószínűsíthetően megalapozatlan állításokat” tett, amikkel vélhetően egy sérülékeny fogyasztói csoportot is befolyásolhatott.

A szövetség emellett a GVH szerint valószínűsíthetően valótlanul tulajdonít az energiaitaloknak emberi betegségek megelőzésére vonatkozó tulajdonságot, valamint utalt ilyen tulajdonságukra, amikor a weboldalán azt állította, hogy „a koffein erőteljesen serkenti az agyat, ezért az energiaital fogyasztása nagymértékben csökkentheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.” A GVH gyanúja szerint a MESZ ezekkel az állításokkal megtévesztette a fogyasztókat, amit megerősíteni látszanak a szakirodalomban elmúlt években megjelent átfogó vizsgálatok.

Egy 2018-as, a Nutrients folyóiratban Susanna Larsson és Nicola Orsini által közölt, több kutatás eredményeit értékelő metaanalízis nem talált összefüggést a kávéfogyasztás és az Alzheimer-kór kialakulásának valószínűsége között. Egy 2022-es tanulmány azt találta, hogy a koffeinbevitel és a demencia kialakulása közti összefüggés inkonzisztens, egy 2023-as metaanalízis pedig ellentétes irányú hatást jelzett a kávéfogyasztás mértékétől függően.

A közlemény szerint a három hónap alatt lefolytatandó versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a MESZ a jogsértést elkövette. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Mint írják, a GVH különösen nagy figyelmet fordít azon vállalkozások, szakmai szervezetek, valamint termékek vizsgálatára, amelyek esetében a kereskedelmi kommunikáció időseket, betegeket, vagy például kisgyermekes szülőket, családokat céloz és befolyásolhat.