Kompakt atomreaktorokat rendelt a Google AI-adatközpontjai működtetéséhez

10.16. · TECH

Több kis méretű, moduláris atomerőművet rendelt az amerikai techóriás, a Google. A 6-7 darab reaktort a Kairos Power startup építi majd meg, és azok 2030-2035 között kerülhetnek telepítésre – írta meg hétfőn a Financial Times.

A reaktorok együttes teljesítménye 500 megawatt lesz, amely a paksi atomerőmű egy reaktorblokkjának felel meg. A megállapodást a Google energetikai és klímaügyekért felelős vezetője, Michael Terrell mérföldkőnek nevezte a cég 15 éve folytatott tiszta energia törekvéseiben. „A nukleáris energia fontos szerepet játszik majd a szükségleteink fedezésében, és segít majd abban, hogy tisztán és folyamatosan hozzáférjünk az energiához” – mondta.

A Kairos Power folyékony sóolvadékos reaktorokat (molten-salt reactor, MSR) fejleszt, amelyek kompakt méretűek, és a nyomottvizes reaktoroknál is sokkal biztonságosabbak, mivel nem tudnak leolvadni, mint ahogy az történt a Fukusimai atomerőmű-balesetben. A reaktorok a korábbi MSR koncepciókkal ellentétben hasadóanyagként nem tóriumot, hanem uránt használnak majd.

A Kairos reaktorának működési elve
photo_camera A Kairos reaktorának működési elve Illusztráció: Kairos Power

Múlt hónapban a Microsoft jelentette be, hogy megállapodott a pennsylvaniai Three Mile Island atomerőmű fenntartójával az erőmű egyik reaktorának újraindításáról, hogy fedezzék az AI-adatközpontok energiafelhasználását. A felújított nyomottvizes reaktor 2028-ban kezdheti meg a munkát és 20 éven át szolgáltat majd szén-dioxid-kibocsátás mentes energiát.

A Three Mile Island egy másik reaktora volt a helyszíne 1979-ben az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb atomerőmű balesetének, amelynek során a TMI-2 reaktor részlegesen leolvadt és radioaktív gázok kerültek a környezetbe.

Az FT szerint a techvállalatok egyre jobban érdeklődnek az atomenergia iránt, amely középtávon alacsony vagy minimális üvegházgáz kibocsátással járó energiát biztosíthat a mesterséges intelligencia-láz miatt egyre energiaigényesebb adatközpontjaiknak.