22 éves a várólista az egyetlen budapesti pszichiátriai betegotthonba

A pszichiátriai betegségekkel küzdők egy része, jelenleg nyolc-kilencezer ember, bentlakásos intézményekben végzi Magyarországon. Bacsák Dániel idén megjelent könyve, A láthatatlanok az egyik legnagyobb ilyen intézményről, a szentgotthárdiról szól – ennek apropóján beszélgettünk a szerzővel és Kapócs Gáborral, aki neurológus-pszichiáter orvosként 2011 és 2016 között vezette ezt az intézményt.

Ez a podcast két részből áll, mert egy adásba nem fér bele az a sok kérdés, amit e téma mentén érdemes átbeszélni. Az első részből kiderül, hogy mióta 2013-ban az állam elvette a Fővárostól, egyre rosszabb állapotban van az intézmény, de ugyanez igaz a teljes magyar ellátórendszerre is.

Szentgotthárd történetéhez hozzátartozik, hogy a Rákosi-korszakban hozták létre az intézményt, és marhavagonokkal vitték oda a Budapesten nem kívánatossá vált embereket. A helyszín ma is ugyanaz, egy valaha volt dohánygyár csarnoka és annak épületei.

A szentgotthárdi pszichiátriai betegotthon
photo_camera A szentgotthárdi pszichiátriai betegotthon Forrás: Rábaparti Integrált Szociális Intézet Vas Vármegye

A jelenlegi körülményekről sokat elmond, hogy Kapócs doktor idejében 374 dolgozói státusz volt, ma ezek közül 200 lehet betöltve. Anno négy pszichiáter dolgozott Szentgotthárdon, a podcast felvételekor viszont a beszélgetésben részt vevők tudomása szerint már csak egy van, ő is csak heti két órában. Pedig Bacsák Dániel és Kapócs doktor szerint akár a kényszerítő eszközök nélküli, erőszakmentes pszichiátria is megvalósítható volna Szentgotthárdon, ha lenne megfelelő szakszemélyzet az intézményben.

Ez azonban nem csak Szentgotthárdon nincsen, de az országban máshol sem. A podcastban szóba kerül, hogy összesen 47 gyermekpszichiáter van az egész országban, de azt senki nem tudja megmondani, hogy közülük hányan dolgoznak a közellátásban. Arról is beszéltünk, hogy Budapest területén egyetlenegy bentlakásos pszichiátriai intézmény működik, ez a 18. kerületben található 164 férőhellyel, és 22 év (!) a várható bekerülési idő. A bajokat tetőzi, hogy az ágazati irányítást ellátó kormányzati szervezetet az elmúlt években vezette már történelemtanár, de autókereskedő is, mondta el a podcastban a volt intézményvezető.

Hallgasd alább:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A pszichiátriai ellátás hatalmas téma, ezért a témában készül egy másik műsor is, amiben Bacsák Dániel mellett Boros Ilona, a Társaság a Szabadságjogokért Egyenlőség programjának vezetője is a vendégünk lesz. A hamarosan megjelenő második adásban a területhez kapcsolódó emberi jogi kérdéseket tesszük majd fel a résztvevőknek.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás
link Forrás