Szemelyácz János: A dizájnerdrogok által szétkuszált agyakat először össze kell rendezni

2022.05.22. · podcast

Bár a pécsi orvosi egyetemen annak idején az alkoholizmus mellett az ópiátfüggőség is tananyag volt, a pályáját a klasszikus drogok magyarországi berobbanása idején, az 1990-es évek legelején kezdő vendégünk a gyakorlatban tanulta meg, kik is azok a narkósok, és milyen szereket használnak. A pécsi drogambulancia vezetőjeként az illegális droghasználók szubkultúráit éppúgy megismerte, mint a kábítószerügyi kormányzati szférák belvilágát.

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. Ebben az epizódban Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke, az INDIT Közalapítvány addiktológiai intézményrendszerének szakmai vezetője és kuratóriumának elnöke járt nálunk. A hazai drogszínteret jól ismerő szakembert egyebek mellett a szegregátumokban használt dizájnerdrogokról, a klasszikus szerek dekriminalizálásáról, valamint a hazai és külföldi drogpolitikáról faggattuk.

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-on, Google Podcasts-on, Apple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Vajna Tamás kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt, Vásárhelyi Orsolya és Koltai Júlia adattudósokat, valamint Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakembert faggattuk.

Hallgass bele ezekbe is:

link Forrás
link Forrás
link Forrás