Szemelyácz János: A dizájnerdrogok által szétkuszált agyakat először össze kell rendezni

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Bár a pécsi orvosi egyetemen annak idején az alkoholizmus mellett az ópiátfüggőség is tananyag volt, a pályáját a klasszikus drogok magyarországi berobbanása idején, az 1990-es évek legelején kezdő vendégünk a gyakorlatban tanulta meg, kik is azok a narkósok, és milyen szereket használnak. A pécsi drogambulancia vezetőjeként az illegális droghasználók szubkultúráit éppúgy megismerte, mint a kábítószerügyi kormányzati szférák belvilágát. 

A Qubit podcastjában tudósokkal, kutatókkal, a tudomány ismert és ismeretlen hőseivel beszélgetünk. Ebben az epizódban Szemelyácz János pszichiáter-addiktológus, a Magyar Addiktológiai Társaság elnöke, az INDIT Közalapítvány addiktológiai intézményrendszerének szakmai vezetője és kuratóriumának elnöke járt nálunk. A hazai drogszínteret jól ismerő szakembert egyebek mellett a szegregátumokban használt dizájnerdrogokról, a klasszikus szerek dekriminalizálásáról, valamint a hazai és külföldi drogpolitikáról faggattuk. 

Beszélgetésünket hallgasd alábbi csatornáinkon:

Az epizód elérhető Spotify-onGoogle Podcasts-onApple Podcasts-on, sőt RSS-ben és egyre több csatornán, iratkozz fel!

A beszélgetést Vajna Tamás kollégánk vezette. A korábbi részekben Kálmán László nyelvészt, Pálinkás József atomfizikust, Prinz Gyula infektológust, Bartus Gábor környezetgazdászt, Kubinyi Enikő etológust, Jordán Ferenc limnológust, Lévay György biomechanikai mérnököt, Vásárhelyi Orsolya és Koltai Júlia adattudósokat, valamint Kovács Zoltán kiberbiztonsági szakembert faggattuk. 

A Qubit szerkesztősége azért dolgozik, hogy a magyar nyilvánosság hiteles, alapos és közérthető tudományos ismeretekhez jusson. Tesszük ezt politikamentesen, közszolgálati hevülettel, száznál több kutató és tudós bevonásával. Égető kérdések, dermesztő válságok és zavaros álhírek sűrűjében igyekszünk tartani a fáklyát immár havi bő hétszázezer olvasónknak. Cikkeink ingyen olvashatók, de nem ingyen készülnek. Segítsd a munkánkat!

Hallgass bele ezekbe is: