5000 éves kenyérre bukkantak Törökországban, rögtön újra is sütötték

„A kenyér ritka lelet. Általában csak morzsákat találunk” – mondta az AFP-nek a török régész, Murat Turkteki, aki azt a közép-anatóliai Kulluoba lelőhelyen végzett ásatást vezette, amely során előkerült egy 12 centiméter átmérőjű, kerek és lapos őskenyér.

Az elszenesedett kenyeret egy i. e. 3300 körül épült lakóház bejárata alá temették, így több mint 5000 évvel később találtak rá újra. Turkteki szerint „ez a legrégibb sült kenyér, amelyet valaha kiástak a földből, és nagyrészt meg is tudta őrizni az alakját”.

A kiásott, égetett őskenyér
Fotó: YASIN AKGUL/AFP

És hogy mit keres egy égett vekni egy ház alatt? A régész szerint a kenyeret a bőség rituáléja részeként temethették el: egy darabot letéptek belőle, a maradékot elégették, majd a ház építése közben a földbe ásták. A 2024 szeptemberében talált leletet a múlt héten állították ki a közeli nagyváros, Eskişehir régészeti múzeumában.

Miután az elemzés során azt is meg tudták állapítani, hogy nagyjából milyen összetevőkből készült (durvára őrölt tönkebúzaliszt, lencsemagvak, élesztőként pedig egy egyelőre azonosítatlan növény levele), az eskişehiri polgármester javaslatára nekiálltak, hogy 5300 év után újra megsüssék az őskenyeret.

A Halk Ekmek pékség dolgozói a recept reprodukálásán dolgoznak
Fotó: YASIN AKGUL/AFP

Mivel tönkebúza már nincs Törökországban, egy hasonló ősi változatot, Kavılca búzát használtak, valamint bulgurt és lencsét. A város egyik pékségében végül „gazdag, laktató, alacsony gluténtartalmú, tartósítószermentes kenyeret” sütöttek a receptből, 300 grammos pogácsákba formázva az alapanyagot. Az 50 lírába (450 forintba) kerülő kenyérkék órákon belül elfogytak.