A világ egyik legnagyobb internetes fizetési szolgáltatója, a Stripe is lemondott a bitcoinról

Nincsen túlélhető és fenntartható jövőnk tudomány nélkül, ahogy nekünk sincsen nélkületek. Támogasd a Qubit munkáját!

A világ legnagyobb online pécéjátékboltja, a Steam alig két hónapja jelentette be, hogy ezentúl nem fogadja el a bitcoint fizetőeszközként. Most az egyik legnagyobb internetes fizetési szolgáltató, a Stripe közölte: 2018. április 23-tól nem vállalja bitcoin-tranzakciók végrehajtását. 

„2014-ben mi voltunk az első nagyobb társaság, amely beállt a bitcoin mögé, abban bízva, hogy ez a kriptovaluta lesz a jövő fizetőeszköze” – olvasható a január 23-i bejelentés bevezetőjében. A világ 25 országában jelen lévő, 135-féle nemzeti valutát elfogadó, részben a tech-cézár Elon Musk és a PayPal-alapító Peter Thiel invesztíciójából elindult cég a bitcoin volatilitásából fakadó hátrányokkal magyarázta a döntést. Az álomszerű árfolyamnövekedés és a tőzsdei kereskedés bevezetése utáni hisztérikus ingadozások ugyanis a Stripe vezetése szerint megbízhatatlanná tették a kriptopénzt. 

A bejelentést jegyző cégalapító, Tom Karlo azt írta: a Stripe-nál bíznak abban, hogy blockchain-technológia nem vall kudarcot, és hogy az Etherum, az OmiseGO, vagy az általuk is támogatott Stellar kiforrja magát, a Bitcoin pedig úrrá lesz a felfokozott kereslet miatt kialakult tranzakciós hátrányokon.

Egy nappal a Stripe bejelentése után a davosi Világgazdasági Fórumon a svájci UBS bank elnöke óvta a kisbefektetőket a kriptovalutáktól. Axel Weber hasonló érveket hozott fel, mint a Stripe alapítója, ugyanakkor közölte: ő az intézményi befektetők belátására bízná, hogyan alakítják saját bitcoin-politikájukat.

Munkában a kriptoalvilág

Dél-Korában a transzparencia hiánya, az adóelkerülés, a pénzmosás és egyéb bűncselekmények lehetősége miatt az igazságügyi minisztérium még tavaly decemberben hozott létre egy munkacsoportot, amelynek javaslata alapján rövidesen szabályoznák a kriptopénzek kereskedését. Dél-Koreában ugyanis annyira elharapódzott virtuálispénz-mánia, hogy a fiatalok jelentős hányada gyakorlatilag minden pénzét kriptobefektetésekben tartja, a kormány pedig attól tart, hogy a fiatalok az összes megtakarításukat elbukják. Kína is kibővítette a kriptokereskedelem tilalmát, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a Bloombergnek arról beszélt, hogy országa saját tilalmat fontolgat.

Bitcoinbányászok egy mikroinstallációnFotó: Michael Gruber/APA-PictureDesk

A kriptovalutákban a bűnözők is egyre gyakrabban látnak lehetőséget: a Cointelegraph a hét elején arról tudósított, hogy Bulgáriában a kevésbé felkapott OneCoin kereskedőire csapott le a hatóság. A bolgár bűnüldözők EU-s hatósági szervekkel együttműködve január 17-én és 18-án a One Network Service irodáiban foglaltak le szervereket és dokumentumokat, és félszáz embert hallgattak ki. 2017 nyarán az olasz piacfelügyelet deklarálta először, hogy a OneCoin a többi ismert kriptovalutával ellentétben piramisjáték, vagyis Ponzi-rendszer, majd 2,6 millió eurós bírsággal büntette a kereskedőket.

Nem veszett a fejsze nyele

Az egyre szélesebb körben terjedő kriptoszkepszis ellenére a kriptovalutákat továbbra sem érdemes temetni. A Stripe bejelentése kapcsán a Quartz arról írt, hogy a tavaly szeptemberben aktivált SegWit és a gőzerővel fejlesztett Lighting Network meggyógyíthatják a szuperpénzek gyerekbetegségeit, és segíthetnek a tranzakciók felgyorsításában.