Egyedülálló panorámafotót tett közzé a NASA a Mars felszínéről

Az amerikai űrhivatal, a NASA a múlt héten hozta nyilvánosságra videó formájában az alábbi panorámafotót, amelyet a Curiosity szonda készített tavaly októberben.

Az űrjármű a kedvező időjárást kihasználva a Gale kráter széléről nézett körbe és készítette el a felvételt, amely a Curiosity ötéves küldetésének minden fontosabb helyszínét megmutatja. Maga a kráter a NASA kutatói szerint egy 3,8 milliárd évvel ezelőtti becsapódás eredménye.

A felvételen megmutatják a kráter északi peremét és a mögötte kivehető, kb. 80 kilométerrel arrébb található hegy csúcsát, illetve annak a folyónak a medrét, amely korábban vizet szállított a kráterben kialakult tavakba.

Láthatjuk azt a helyet a kráterben, ahol a Curiosity 2012-ben landolt, és az utat, amelyet azóta bejárt. A szonda útja során olyan izgalmas nevű pontokat érintett, mint Darwin, Cooperstown és Kimberley. A Namib dűnéknél a felszínt borító sötét homokot tanulmányozta, majd az Ireson Hilltől viszontagságos úton jutott el a Bagnold dűnéken keresztül ahhoz a pontig, ahol most áll, és ahonnan a körpanoráma készült.

A NASA egy részletes térképet is közzétett a Curiosity eddigi marsi útjáról:

Grafika: NASA

A Qubit munkatársai akkor jutottak a legközelebb a Marshoz, amikor kipróbálták a Mars terraformálása című társasjátékot:

A várható környezeti katasztrófa miatt megkezdték a Föld kincseinek archiválását

A Föld összes kulturális és ökológiai kincsét 3D-s térképre vinné kutatók egy csoportja – különös tekintettel a kincsek közeljövőben várható pusztulására. A LIDAR-os adatfelvételt azokon a területeken kezdik, amelyek a leginkább ki vannak téve a klímaváltozás hatásainak. Az ötletgazda szerint irtózatos mennyiségű munkáról van szó, amelynek eredményét leghamarabb a gyerekeik unokái élvezhetik majd.

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.