Egyedülálló panorámafotót tett közzé a NASA a Mars felszínéről

2018.02.05. · tudomány

Az amerikai űrhivatal, a NASA a múlt héten hozta nyilvánosságra videó formájában az alábbi panorámafotót, amelyet a Curiosity szonda készített tavaly októberben.

link Forrás

Az űrjármű a kedvező időjárást kihasználva a Gale kráter széléről nézett körbe és készítette el a felvételt, amely a Curiosity ötéves küldetésének minden fontosabb helyszínét megmutatja. Maga a kráter a NASA kutatói szerint egy 3,8 milliárd évvel ezelőtti becsapódás eredménye.

A felvételen megmutatják a kráter északi peremét és a mögötte kivehető, kb. 80 kilométerrel arrébb található hegy csúcsát, illetve annak a folyónak a medrét, amely korábban vizet szállított a kráterben kialakult tavakba.

Láthatjuk azt a helyet a kráterben, ahol a Curiosity 2012-ben landolt, és az utat, amelyet azóta bejárt. A szonda útja során olyan izgalmas nevű pontokat érintett, mint Darwin, Cooperstown és Kimberley. A Namib dűnéknél a felszínt borító sötét homokot tanulmányozta, majd az Ireson Hilltől viszontagságos úton jutott el a Bagnold dűnéken keresztül ahhoz a pontig, ahol most áll, és ahonnan a körpanoráma készült.

A NASA egy részletes térképet is közzétett a Curiosity eddigi marsi útjáról:

photo_camera Grafika: NASA

A Qubit munkatársai akkor jutottak a legközelebb a Marshoz, amikor kipróbálták a Mars terraformálása című társasjátékot:

link Forrás