A földön is bámulatos látvány a Stratolaunch, a világ legnagyobb repülőgépe

2018.03.01. · TECH

A tavaly nyáron bemutatott Stratolaunch monstrumán decemberben már végrehajtottak egy alacsony sebességű tesztet a kaliforniai Mojave Légi és Űrkikötőben, de az akkori 45 km/h-s sebességhez képest most 74-gyel gurult végig a kifutópályán a világ legnagyobb repülőgépe.

link Forrás

A többek közt Microsoft-alapító és Seattle Seahawks-tulajdonos Paul Allen 2011-ben alapította meg a Stratolaunch Systems nevű céget, amely a NASA-nak és az amerikai Hírszerző Közösségnek is informatikai rendszereket fejlesztő Dynetics-szel együttműködve vágott bele egy légi rakétakilövő jármű készítésébe – eleinte még a Musk-féle SpaceX is részt vett a projektben.

A Stratolaunch gépe 72,5 méter hosszú, nagyjából 250 tonnát nyom (hozzávetőleg még ugyanennyi terhet képes szállítani), 28 keréken fut, szárnyfesztávolsága pedig 117 méter.

photo_camera Forrás: Wikimedia Commons

A gép a tervek szerint – nevéből adódóan – a sztratoszféráig emelkedne, és onnan lőné ki alacsony Föld körüli pályára a rakétákat, amelyeknek így jóval kevesebb üzemanyagra lesz szükségük. Az első tesztrepülés 2019-ben várható.

A Sikorsky S-22 most egy kicsit elszégyelli magát:

link Forrás