Az iskolai mészárlások miatt kért csődvédelmet a Remington

2018.03.26. · gazdaság

Csőd szélére sodródott Amerika egyik legrégibb fegyvergyártója, a Remington. A Wall Street Journal beszámolója szerint a Remingtont a félautomata ismétlőfegyverek iránti tömeges ellenszenv és az ezzel párhuzamosan csökkenő kereslet sodorta válságba. Az 1816-ban alapított cég, amely mára 700 millió dolláros hitelállományt halmozott fel, a folyamatban lévő kártérítési perek miatt kért csődvédelmet az amerikai csődbíróságtól.

A Remington vadászpuskái a nürnbergi IWA OutdoorClassics kiállításon
photo_camera A Remington vadászpuskái a nürnbergi IWA OutdoorClassics kiállításon Fotó: DANIEL KARMANN/dpa Picture-Alliance/AFP

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága a következő hetekben hoz ítéletet abban az ügyben, amelynek a Remington az alperese. A fegyvergyártót a Sandy Hook általános iskolában történt mészárlás áldozatainak hozzátartozói fogták perbe. (A connecticuti Newtownban történt esetről itt írtunk bővebben.) A húsz gyerek és hat felnőtt halálát okozó lövöldözés öngyilkos elkövetője egy AR-15-típusú Bushmaster .223-as Remington-gyártmánnyal gyilkolt.

A Remington ingatag anyagi helyzetét tovább rontotta az év eleji újabb mészárlás, pedig a cég a vadászpuskái, valamint a vietnami háborúban elhíresült M16-os gépkarabélyok demilitarizált verziója miatt vezető az USA puskapiacán. Február közepén a floridai Parkland egyik középiskolájában szintén egy ilyen fegyverrel végzett 17 társával Nikolas Cruz. Válaszképpen Florida állami szinten szigorította a fegyvertartás szabályait.