Bámulatos fotókon Richard Branson sikeres tesztet végrehajtó utasszállító űrrepülője

2018.04.06. · TECH

A Virgin Galactic és a Spaceship Company második elkészült űrrepülőjét, a két pilóta mellett hat utast is szállítani képes VSS Unityt 2016 szeptemberében kezdték tesztelni, számos siklórepüléses próba után most az első szuperszonikus hajtóműves tesztet is végrehajtották rajta.

link Forrás

A gép április 5-én reggel 8 órakor szállt fel a Virgin Galactic kaliforniai bázisából, a VMS Eve nevű hordozógéphez csatolva – mindkét repülőben két pilóta ült. A gépek körülbelül 14 kilométeres magasságig emelkedtek a Sierra Nevada fölé, ahol az Eve kilőtte a Unityt, amely néhány másodperc múlva begyújtotta a rakétahajtóművét.

VSS Unity
photo_camera VSS Unity Fotó: Virgin Galactic

A 30 másodperces égés alatt 2300 km/h-s sebességig gyorsult a Unity, átlépve a hangsebességet, majd 25,7 kilométeres magasságig emelkedett tovább, mielőtt elindult visszafelé, és sikeresen landolt a mojave-i leszállópályán.

VSS Unity
photo_camera VSS Unity Fotó: Virgin Galactic

A Virgin utoljára 2014 októberében hajtott végre hasonló tesztet, akkor a VSS Enterprise a légi kilövés után 11 másodperccel kettétört, a zuhanást pedig csak az egyik pilóta élte túl. Az addig (újabb Star Trek-utalásként) VSS Voyager néven ismert következő Virgin-űrrepülőt emiatt átnevezték, és a nemrég elhunyt Stephen Hawking javaslatára kapta a Unity, vagyis Egység nevet.

VSS Unity
photo_camera VSS Unity Fotó: Virgin Galactic

Richard Branson, aki az űrturizmusban látja a Virgin Galactic jövőjét, ezzel egyúttal jelezte, hogy kész felvenni a versenyt a többi űrmániás milliárdossal. Elon Musk a SpaceX-szel dominálja mostanában a híreket, de a világ leggazdagabb embere, Jeff Bezos Blue Origin nevű cége is folyamatosan teszteli a gépeit.