A legnagyobb amerikai tech-óriások százmilliárdos bevételét veszélyezteti Donald Trump kereskedelmi háborúja

2018.05.16. · gazdaság

Az elmúlt évben 105,5 milliárd dollár, vagyis a 16 legjelentősebb amerikai technológiai cég forgalmának 23 százaléka származott Kínából – áll a Jefferies legfrissebb piaci jelentésében. A Wall Street-i elemző cég számításai szerint az Apple (44,8 milliárd), az Intel (14,8 milliárd) és a Qualcomm (14,6 milliárd) vezeti a Donald Trump Kína elleni kereskedelmi háborúja által leginkább érintett vállalatok tizenhatos listáját; a HP és a Dell kínai bevételeit is beleszámolva az összeg 150 milliárd dollárra is duzzadhat.


Március végétől a Kínából az Egyesült Államokba érkező acélra 25 százalékos, az alumíniumra pedig 10 százalékos büntetővámot kirovó első intézkedések bejelentésekor a Trump-adminisztráció még azt közölte, hogy a szankció összesen 60 milliárd dollár értékű importárut érint, amiből 50 milliárd a technológiai termék.

Tim Cook, az Apple vezérigazgatója a Bloombergnek adott interjújában azt mondta, hogy a korábbi kereskedelmi szabályozás sem volt hibátlan, de az új irány is problematikus. Cook már az elnökkel is közölte, hogy a büntetővámok csak elmérgesítik a két ország viszonyát, ahelyett, hogy segítenének a problémákat megoldani – ugyanakkor dicsérte az adócsökkentést, amelynek révén a következő öt évben 350 millió dollárt fizet majd be a szövetségi költségvetésbe. (Trump szerint az USA Kínával szembeni – tavaly már 375 milliárd dollára rúgó – kereskedelmi deficitjének oka az amerikai beszállítókat és gyártókat hátrányosan érintő sportszerűtlen kínai exportpolitika.)

A Kína ellen indított háború legújabb fejezetében Trump ugyanakkor alig pár napja visszakozott. Az elnök vasárnap a Twitteren közölte, hogy a kínai elnökkel együttmúködve segít „gyorsan visszatérni az üzletbe” az alig egy hónapja totális amerikai embargóval büntetett ZTE kínai óriásvállalatnak.

link Forrás

Április közepétől azért nem adhatott el egyetlen amerikai érdekeltségű beszállító sem semmit a Huawei után Kína második legnagyobb telekommunikációs eszközöket előállító cégének, mert kiderült, hogy a ZTE ígérete ellenére továbbra is üzletelt Észak-Koreában és Iránban, miközben eszközei tele vannak amerikai technológiával.

Az alkatrészeit, szoftvereit az amerikai piacról, többek közt az Inteltől, a Qualcommtól és a Broadcomtól beszerző, tavaly 2,3 milliárd dollárt elköltő ZTE május 10-ére a működésképtelenség szélére került. Trump pedig, a már idézett Bloomberg szerint talán az Apple-vezér érveinek hatására, meggondolta magát.