Miközben Trump kicsinálja a Nemzetközi Űrállomást, Kína tárt karokkal vár minden országot a sajátjába

2018.05.30. · TECH

A Kínai Emberes Űrrepülési Ügynökség (CMSA) még 2016-ban kötött megállapodást az ENSZ Világűrirodával (UNOOSA), miszerint az ENSZ szervezete segít a tagországai körében felhívni a figyelmet arra, hogy vegyenek részt a készülő kínai űrállomás (CSS) kutatásaiban és kísérleteiben. A felhívást most hétfőn, egy bécsi eseményen tették közzé.

„A CSS nemcsak Kínáé, hanem az egész világé. Minden ország, méretétől és fejlettségi szinttől függetlenül, egyenlő bánásmód alatt vehet részt az együttműködésben” – mondta Shi Zhongjun kínai nagykövet az ENSZ és a különböző nemzetközi szervezetek képviselői előtt. Az érdeklődő állami és magánintézményeket (egyetemek, akadémiák, tudományos intézetek) szinte bármilyen űrkutatással kapcsolatos témában várják az űrállomáson, legyen az egy növénytermesztési projekt vagy egy űrhajós elszállásolása.

A működését a tervek szerint 2022-ben megkezdő kínai űrállomás hivatalos illusztrációja
photo_camera A működését a tervek szerint 2022-ben megkezdő kínai űrállomás hivatalos illusztrációja Fotó: CMSE

Az egy időben három asztronautának helyet adni képes állomást a tervek szerint 2019-ben bocsátják Föld körüli pályára, ami aztán 2022-ben lép majd működésbe. „A CSS-en keresztül szeretnénk felépíteni egy kölcsönösen előnyös, őszinte kooperációs modellt az országok között, a világűr békés felfedezése és használata érdekében” – mondta a nagykövet.

„Ilyen a működő űrdiplomácia” – mondta az UNOOSA igazgatója, Simonetta Di Pippo, majd Shi az 1967-es világűrszerződésre hivatkozva hozzátette: „A világűrnek az emberek közös érdekeinek előremozdításáról kellene helyet biztosítania ahelyett, hogy a versengés és a szembenállás csatatere legyen”.

Első körben három pályamenti kísérletre ad lehetőséget az űrállomás: a CSS-en belüli vagy kívüli, saját fejlesztésű hasznos terhekkel való kísérletezgetés mellett az állomás belsejében a Kína által biztosított berendezéseket is lehet tesztelni. Az állami és magánintézmények jelentkezését 2018. augusztus 31-ig várják, különös tekintettel a fejlődő országokra.

Eközben az Egyesült Államokban Donald Trump szembekerült az összezáró Kongresszussal – a tét a Nemzetközi Űrállomás állami finanszírozása. Erről részletesebben az alábbi cikkben írtunk:

link Forrás