Alig vájták ki a permafrosztból a 40 ezer éves őscsikót, máris nekiállnak klónozni

2018.09.06. · tudomány

A szibériai Jakutföldön található Batagaika-kráterben, a permafrosztba fagyva leltek rá a helyi Északkeleti Szövetségi Egyetem kutatói arra a csikóra, amely a jakutföldi mamutmúzeum igazgatója szerint 30-40 ezer éves lehet és egy helyi vadlófajtához (Equus lenensis) tartozott – a felfedezésről a Siberian Times számolt be augusztus 23-án. A valószínűleg két hónapos korában elpusztult állatra kivételesen jó állapotban találtak rá: a szőre, a bőre és a patái is meghazudtolják a korát.

A lap most azt írja, hogy a gyapjas mamut újjáteremtésén is együtt dolgozó orosz és dél-koreai kutatók vették kezelésbe az őscsikót, és annak klónozásán törik a fejüket. „Szerencsére az állat izomszövetei sértetlenek maradtak és jó állapotban maradtak fenn, úgyhogy sikerült mindtákat szereznünk ehhez az egyedülálló biotechnológiai kutatáshoz” – mondta Szemjon Grigorjev, a múzeum vezető kutatója.

A 40 ezer éves őscsikó
photo_camera A 40 ezer éves őscsikó Fotó: Michil Yakoklev / North-Eastern Federal University

Huang Vu-szuk, az állatklónozás hírhedt dél-koreai professzora szerint a kutatók legfőbb célja most az, hogy élő sejtet találjanak a csikó testében: „Ha van egy élő sejtünk, azt tudjuk sokszorosítani, és annyi embriónk lesz, amennyire csak szükségünk van”.

Azt is hozzátette, hogy a hosszú fagy után nehéz lesz használható állapotú sejtet találni, mivel a jégkristályok átszúrják a sejtfalakat, de egy korábbi példára hivatkozva megjegyezte, hogy sikerült már „újjáélesztett” sejteket izolálni egy fagyott kutyatetem szöveteiből, amely után sikeres klónozást hajtottak végre.

photo_camera Fotó: Michil Yakoklev / North-Eastern Federal University

Ha megállapítják az őscsikó sejtvonalát, nekiláthatnak az SCNT, vagyis a szomatikus sejek maganyagának átvitelén alapuló klónozási eljárásnak. A genetikai anyagot tartalmazó sejtmagokat egy rokon állatfaj sejtmag nélküli petesejtjébe ültetik (ez esetben egy létező vadlófaj egyedébe), így megkapják az embriót. Ha ez sikerül, már csak egy béranyaként használt vadlovat kell találni, amely kihordja a klónozott állatot.

Amennyiben sikerül a vadló klónozása, azt a kutatók a gyapjas mamut klónozásához vezető út első lépéseként értékelnék, mivel a mamutklónt is egy távoli leszármazott rokon fajjal, egy elefánttal tervezik kihordatni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás