Szakít a Penny a tökéletes külsejű zöldséggel és gyümölccsel, legalábbis Németországban

2018.09.24. · gazdaság

Szín- és formahibás zöldségeket és gyümölcsöket is árul németországi üzleteiben a Penny Market-lánc tulajdonosa, a Rewe csoport – közölte a cég a múlt hét végén. A döntéssel a rendkívüli szárazság miatt kárt szenvedett német termelőket kívánják segíteni, valamint megelőznék, hogy túl sok felesleg keletkezzen. Emellett szeretnék a vevőket is arra szoktatni, hogy elfogadják a nem tökéletes külsejű, de ízben és minőségben egyébiránt kifogástalan árut. Az intézkedésnek nyilvánvaló marketingértéke is van a tudatos vásárlókat nagyobb számban felvonultató német piacon.

A hibás krumplik és egyéb zöldségek szeptember végétől egészen a jövő év elejéig kerülnek a kínálatba a Rewe és Penny boltokban. Célzott kampányokkal is segítik, hogy a kis testi hibás termények is megtalálják a piacukat.

A német termelőknek nehéz nyaruk volt a forróság miatt, az aszály miatt kevesebbet tudtak betakarítani, illetve a termény egy része nem lett elég szép – mondta a Rewe csoportba tartozó Ultrafrische ügyvezető igazgatója, Eugenio Guidoccio. „Azzal, hogy a kissé hibás zöldségeket és gyümölcsöket a boltokba engedjük, megmutatjuk, hogy szolidárisak vagyunk a termelőkkel”, illetve hozzájárulnak ahhoz is, hogy a vevők becsüljék a kissé hibás zöldséget és gyümölcsöt is, és az ne kerüljön rögtön a szemétbe.

Aszály sújtotta termények

Az elhúzódó hőhullámok nyomot hagynak a terményeken: a kiszáradt talaj miatt nem nőnek olyan nagyra a zöldségek és gümölcsök, színük haloványabb lesz, formájuk is eltorzulhat. Az idei német alma sápadtabb, a répák deformáltak, a hagymák kevesebb réteget növesztenek, a krumplik pedig aprócskák maradnak.

Kay Drieselmann, a százszországi gyümölcsmarketingcég, a Sachsenobst Marketinggesellschaft mbH ügyvezetője köszönetet mondott a Rewének, amiért így olyan termékeket is piacra tudnak dobni, amelyek külsőre nem tökéletesek, így alapesetben értékükön alul, a feldolgozóiparban landolnának.

A nyári forróság miatt Németországban idén lehetetlen volt többletöntözés nélkül földet művelni, de a szárazság így is hatással volt számos termény hozamára és minőségére.

ESM Magazine.

És hogy milyen meleg volt a nyáron Európában? Ilyen:

link Forrás