Elon Musk lemond, de senkinek sem érdeke, hogy bántsák a Teslát

2018.10.01. · TECH

Elon Musk megtarthatja vezérigazgatói pozícióját, de 45 napon belül le kell mondania a Tesla elnöki székéről az amerikai tőzsdefelügyelettel, a SEC-kel szombaton kötött megállapodás szerint. Muskra emellett 20 millió dolláros bírságot szabtak ki. A megegyezést még a bíróságnak is jóvá kell hagynia.

Mint arról beszámoltunk, a felügyelet csütörtökön nyújtotta be 23 oldalas keresetét a Tesla egyre botrányosabb viselkedésű alapítója ellen annak augusztus eleji akciója miatt. Musk akkor a Twitteren lebegtette meg, hogy 420 dolláros részvényárfolyamon visszavásárolná a cég részvényeit, és már talált is ehhez befektetőt (később megírta, hogy dobta a tervet). A SEC szerint azonban valójában nincs semmilyen befektető, puszta tőzsdei spekulációról, lényegében szándékos csalásról van szó.

Bizottság pótolja majd Musk felettes énjét

Keresetében a SEC felhívta a figyelmet: a Tesla 2013-ban arról értesítette a piaci szereplőket, hogy Musk Twitter-fiókját a céggel kapcsolatos pénzügyi információk közlésére is használnák, és arra biztatták a befektetőket, hogy tájékozódjanak onnan is. Ehhez képest a cég nem biztosította, hogy a kitweetelt információk pontosak és teljes körűek legyenek.

Ha a megállapodást véglegesítik, Musk három évig nem jelöltetheti magát újra elnökké. A feltételek közé tartozik az is, hogy Musk se nem ismerheti el, se nem tagadhatja a csalás vádját, azaz nem moshatja kezeit a nyilvánosság előtt. A cégnek is büntetést kell fizetnie, mert nem kezelte megfelelően a vezérigazgató tweetjét.

SEC-bejelentés múlt csütörtökön
photo_camera SEC-bejelentés múlt csütörtökön Fotó: Zach Gibson/AFP

A cégre és vezetőjére kiszabott 20+20 millió dolláros büntetést a tőzsdei spekuláció miatt veszteséget elszenvedett befektetők között osztják szét a bíróság által jóváhagyott módon.

A Tesla abba is beleegyezett, hogy két független igazgatót ültet be az igazgatóságba, és kinevez egy bizottságot az igazgatósági tagokból, amelynek az lesz a feladata, hogy felügyelje Musk kommunikációját. Mindez a SEC közleményéből derül ki, a cég nem kommentálta a híreket, csupán annyit közölt egy szóvivő, hogy Musk továbbra is igazgatósági tag lehet. A Verge úgy tudja, hogy egy ügyvéd is monitorozza majd a cégvezető megnyilvánulásait, beleértve a Twittert is. Stephanie Avakian, a SEC társigazgatója a megállapodást úgy összegezte, hogy megerősítik a Tesla irányítását a befektetők védelme érdekében.

A SEC keresete eredetileg azt célozta, hogy Musk ne tölthessen be igazgatói vagy más vezetői posztot semmilyen nyílt kereskedésű cég élén. Musk az eljárást igazságtalannak nevezte.

„Mindig az igazság, az átláthatóság és a befektetők legjobb érdekei szerint jártam el. A tisztesség a legfőbb érték az életemben, és a tények majd megmutatják, hogy ezt soha, semmilyen módon nem veszélyeztettem.”

A CNBC meg nem nevezett forrásokra hivatkozva csütörtökön írta meg, hogy Musk napokig tartó tárgyalás után, az utolsó pillanatban elutasított egy korábbi javaslatot a peren kívüli egyezségre a SEC-kel, ezt követte aztán a hatóság „vádirata”. Az ajánlat szerint Musknak 10 millió dolláros bírságot kellett volna fizetnie, és két évre lemondani elnöki pozíciójáról. Ezt azonban nem fogadta el, mert úgy gondolta, „nem lenne igazságos önmagához, ha rábólintana”. A New York Times szerint a Musk az utolsó pillanatban hátrált ki a korábbi megállapodásból, amihez pedig már annyira közel voltak, hogy már a sajtóközlemény piszkozata is elkészült. Hogy miért, az nem teljesen érthető, hiszen a végül elfogadott feltételek szerint három évig nem lehet elnök, és 20 millió dollárra bírságolták.

Senkinek sem érdeke bántani a Teslát

Jay Dubow, a SEC végrehajtási részlegének korábbi vezető munkatársa szerint szokatlan, hogy a hatóság megengedte Musknak, hogy vezérigazgató maradjon, „ha tényleg annyira szörnyűnek tartják az ügyet”, hiszen egy vezérigazgatónak sokkal nagyobb ráhatása van a cég napi működésére, mint egy elnöknek. Talán az vezérelte a SEC-et a döntésben, hogy Musk leváltása az operatív vezetői posztról még több kárt okozott volna a Tesla-részvények árfolyamának, így a befektetők további érdeksérelmével járt volna.

Musk a japán űrturistáról szóló bejelentésre igyekszik szeptember 17-én
photo_camera Musk a japán űrturistáról szóló bejelentésre igyekszik szeptember 17-én Fotó: DAVID MCNEW/AFP

Kérdés, hogy az újabb hírek hatására visszakapaszkodik-e a részvényárfolyam 300 dollár fölé, az után, hogy a tőzsdefelügyeleti eljárás hírére 260-270 dollár környékére zuhant a Tesla-papírok ára. Brian Johnson, a CNN által megszólaltatott Barclays-elemző szerint a Tesla részvényein kb. 130 dollárnyi „Musk-prémium” van, azaz ennyit veszítenek az értékükről, ha a techvilág Donald Trumpjaként twitterező cégvezető kikerül a képből.

Azt még nem tudni, hogy az Igazságügyi Minisztérium is eljárást indít-e Musk ellen, bár a Tesla is megerősítette szeptember 18-án, hogy vizsgálják, vajon kimerítheti-e bűncselekmény tényállását Musk tőzsdei spekulációra utaló bejegyzése. Jay Dubow szerint erre nem sok az esély, mert a friss megállapodás már kielégítette a SEC-et, ami az igazságügyöt sem sarkallja cselekvésre.

Valójában senkinek sem igazán érdeke, hogy kipenderítse Muskot a Tesla éléről. A 15 éve alapított cég akkora piaci tőkeértéket halmozott fel az azóta eltelt időben, ami a Fordét is elhomályosítja, miközben a shortolók több ízben is a cég bukására fogadtak.

link Forrás