Donald Trump négy nagyszülője közül egyik sem Amerikában született

2018.11.28. · tudomány

Régóta foglalkoztat, hogy mit gondolunk és mit tudunk saját származásunkról és politikai közösségünkéről, élükön a vezetőinkkel. Úgy sejtem, tíz-tizenöt éven belül eljön az a világ, ahol az akkori „Facebook” (vagy maga a Facebook) feltöltött genetikai minták és ellenőrzött rokoni jelentések alapján mindenkit egy nagy közös családfára tesz, és ismerősökről és ismeretlenekről is könnyen megtudhatjuk, milyen közeli és hányszoros rokonságban is állnak pontosan.

E technológia két alkotóeleme már ma is előrehaladottabb állapotban van, mint gondolnánk. Milliók szekvenáltatták már a genomjuk kisebb-nagyobb részét (egy feketepénteki akcióban nekem már kétszáz dollárért ajánlgattak igen jó, harmincszoros lefedettséget), és meg is osztják az információkat származást követő, rokonokat kereső oldalakon. Mi is megírtuk: ma már az is lehetséges, hogy a rendőrség egy gyanúsított rokonait találja csak meg hobbi-családfakutató oldalakon, és ebből sakkozza ki a feltételezett bűnöző kilétét.

Más oldalak a családfákat gyűjtik és kötik össze minél alaposabban, anyakönyvi kivonatok vagy éppen felhasználói bejelentések alapján. A legnagyobb hasonló nyilvános adatbázis a mormonoké az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyházáé. (Ezért.)

Nekik sincs meg mind a 7 milliárd 666 millió (stb.) földlakó testvérünk (és a 3 űrhajós), így sajnos nem látom akárkiről, kiben mennyi a sváb, szász, rác, bunyevác, sokác, bosnyák, horvát, vend, oláh, tót, zsidó, örmény, görög, cincár, bolgár, mongol, török, kun, jász, magyar, kabar, besenyő, avar, hun, longobárd, római, dák, yamnaya, neandervölgyi és deniszovai. (Nota bene: az első rendes deniszovai leletről rögtön ki is derült, hogy félvér, egy horvát neandervölgyi közeli rokona – Szibériában.)

Elnöki családfák

Jobb híján visszanéztem, hányadik generációs amerikaiak voltak az USA elnökei. (Két elnököt is örökbefogadtak, Fordnak és Clintonnak a vér szerinti felmenőit gyűjtöttem ki.) Elnök csak született amerikai lehet, és legtöbbjüknek már a szülei is ott születtek. De a nagyszüleiket még a legtöbben ismerték, és ők még lehettek elsőgenerációs amerikaiak.

photo_camera Fotó: Flickr

Az USA mostani elnöke, Donald Trump anyai nagyszülei Skóciában, apai nagyszülei Németországban látták meg a napvlágot, de meglepetésre nem Trump az egyetlen, akinek egyik nagyszülője sem született az újvilágban (bár neki még az édesanyja és két felesége sem), és nem, nem Obama a másik. Hanem két északír származású, meglehetősen ellentmondásos fehér úr, Andrew Jackson és Woodrow Wilson. Trump bálványa, Jackson az egyetlen, akinek még mindkét szülője az óhazában (az Ír-szigeten) született. Buchanan és Arthur apja, Wilson és Hoover anyja, valamint Obama apja született még külföldön.

A külföldön született elnöki nagyszülők száma nem nagyon nő vagy csökken – bár mivel Reagannek és Obamának is két nagyszülője született másik kontinensen, talán nyitottabb az út a Fehér Házba mostanában, mint korábban.

Íme a teljes (ötoldalas!) lista az elnökök felmenőiről, mindenkinek kellemes böngészgetést kívánok, hátha másban is feltámad a gyűjtőkedv!

A szülőhelyek között szereplő kétbetűs rövidítések az amerikai államok bevett rövidítései. Kevés esetben több egymásnak ellentmondó bejegyzés között igyekeztem igazságot tenni. Beszédes módon az anyai nagymamák emléke sokszor homályos, három helyen nem is találtam meg a szülőhelyüket.

A szerző közgazdász, a Luxemburgi Egyetem oktatója
sandorl+qubit@gmail.com

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás