Elkészült százezer brit géntérképe, erre most minden hackernek rájuk fáj a foga

2018.12.07. · tudomány

Büszkén tudatta a világgal a napokban a brit egészségügyi és szociális minisztérium által létrehozott projektcég, a Genomics England, hogy végére ért a 2013-ban elkezdett 100 000 Genomes Projectnek, és százezer brit állampolgár genetikai információit sikerült feltérképeznie.

Úgy tűnik, hogy a sikerjelentést sokan felhívásnak érezték keringőre, mert a Telegraphnak a projekt felelőseitől származó információja szerint azóta többször is külföldi hackertámadás érte az adatokat tároló gépeket. Az információt így átmenekítették egy informatikailag is szigorúan őrzött katonai bázis szervereire a wilthshire-i Corshamben.

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálattal együttműködésben megvalósított projekt keretében 85 ezer személy genomját szekvenálták, és a feltérképezett genomok száma a rákbetegektől származó tumor-DNS-mintákkal együtt eléri a 100 ezret. Az állami projekt célja az egészségügyi rendszer javítása: azt remélik, hogy a DNS-információk ismerete segít korai, hatékonyabb diagnosztikai módszerek, személyre szabottabb terápiák kifejlesztésében, különösen a rákban, illetve a fertőző és a ritka betegségekben szenvedők esetében.

A Genomics England állítása szerint az adatok amúgy nincsenek névhez vagy egyéb azonosításra alkalmas információhoz (pl. születési dátumhoz) kötve. Ezen túl azonban az adathalmaz igen széles körű információkat tartalmaz a résztvevőkről: az egészségi állapotukról szóló adatok mellett tulajdonképpen a teljes életükről, mert a genomika még új tudományág, így az adatbázis-építők még nem tudhatják, mi az igazán fontos.

Sir John Chisholm, a Genomics England elnöke a Telegraphnak azt mondta, a szervezet gyakorta teszteli rendszereit, nehogy sikerrel járjanak a hackertámadások. Egy meg nem nevezett külsős céget azzal is megbíztak, hogy időről időre próbáljon meg bejutni a rendszerbe, de a tesztelőknek még sosem sikerült behatolniuk a hálózatba.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás