Európa is felébredt, és indul a Holdra bányászni

Miután Kína január elején sikeresen landolt a Hold túloldalán, és 2019-ben többek között az Elon Musk-féle SpaceX mellett India és Izrael is a Holdra készülődik, végre az Európai Űrügynökség (ESA) is felvázolta, hogyan kíván eljutni az égitestre, és pontosan mit is akar ott kezdeni.

A francia székhelyű ArianeGroup hétfői közleménye szerint az ESA egyéves szerződést kötött az űripar különböző területein tevékenykedő céggel, hogy közösen készítsenek elő egy missziót, amelynek eredményeként 2025-ig európai űreszközök is elindulnak a Holdra regolitot bányászni. A regolit az égitest felszínét borító por, kőtörmelék és egyéb anyagok összefoglaló neve, bányászata pedig azért fontos a Holdra igyekvő űrcégeknek, mert többek között vas-oxid is található benne, amelyből oxigént, vizet és az űreszközöket hajtó üzemanyagot is ki lehet nyerni.

Kiállított regolit a Jet Propulsion Laboratory pasadenai központjábanFotó: Mintaha Neslihan Eroglu/Anadolu Agency

Az előkészületek során az ArianeGroup a PTScientists nevű német startuppal és egy belga vállalkozással, a Space Applications Services-zel is összeáll – előbbi a holdi landolóegység megépítéséért, utóbbi pedig a földi vezérlőegységért és a kommunikációs szolgáltatásokért lesz felelős. Így egy 100 százalékig európai konzorcium jött létre, amely a misszió teljes folyamatát képes felügyelni.

David Parker, az ESA emberi és robotos felderítéseiért felelős igazgatója elmondta: „Az űrbeli erőforrások felhasználása a Hold-expedíciók kulcsa, a most kezdeményezett kutatás pedig az ESA átfogó tervének részét képezi annak érdekében, hogy Európa partner lehessen a következő évtized globális űrexpedícióiban. Ezt a tervet még idén a miniszterek elé rakjuk a Space19+ konferencián”.

Az űreszközök indításáról a francia cég Ariane64 nevű hordozórakétája gondoskodik majd, amellyel akár 8,5 tonnányi rakományt is el tudnak juttatni a Holdra.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.

Csaknem 10 millió eurót nyert a legrangosabb európai kutatási pályázaton Sándor Judit, a Qubit szerzője és csapata

Az Európai Kutatási Tanács Szinergia pályázatán a lehető legmagasabb támogatást nyerte el a magyar jogász–bioetikus és Németországban, az Egyesült Királyságban, illetve Bulgáriában kutató társai. Kutatásuk célja, hogy új megközelítésből vizsgálják az összeurópai identitás második világháború utáni formálódását.