Súlyos betegségek kórokozóit közvetíti a tengeri mikroműanyag a kontinensek között

2019.03.12. · tudomány

Az óceáni áramlatok pár hét alatt Indiából Észak-Amerikába szállíthatnak olyan, a mikroműanyagokon megtapadó kórokozókat, mint például a kolerát kiváltó Vibrio cholerae baktériumok – derül ki a skóciai Stirling Egyetem kutatóinak vizsgálatából, amelynek eredményeit február végén publikálták.

Az álló és folyóvízekben, tengerekben egyaránt megtalálható plasztikszennyeződések felületén úgynevezett biofilm alakul ki, amely a kutatók szerint optimális környezetet biztosít az Escherichia coli nevű kólibaktériumoknak is. A műanyagok ráadásul védelmet nyújtanak az ezen kórokozókra nézve halálos UV-sugárzás ellen.

A skót kutatók csak a kolera baktériumát és a súlyos gasztroenteritiszt okozó kórokozót vizsgálták, de feltételezésük szerint a műanyagszennyeződéseken a szintén emésztőrendszeri megbetegedéseket kiváltó rota- és norovírusok is megtelepedhetnek. A tengerekben a plasztikhulladék potyautasaiként a kólibaktériumok 2-4 hétig, a Vibrio bacillusok és a rotavírusok több hónapig is fertőzőképesek maradnak – állítja a tanulmány.

Partra mosott műanyagszemét
photo_camera Partra mosott műanyagszemét Fotó: DESIREE MARTIN/AFP

A Stirling Egyetem kutatói a népszerű skóciai strandok fövenyét is beszennyező mikroműanyag-minták közel felében mutatták ki valamelyik baktérium jelenlétét. Szerintük fontos lenne az európai járványügyi szabályozást is szigorítani, mert az jelenleg csak a strandok vízének kórokozómentességét vizsgálja, a műanyagszennyezés mikrobiológiai tesztelésére azonban már nem terjed ki.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás