Tudományos áttörés: a dubstep jó a szúnyog ellen

2019.04.02. · tudomány

Az elektronikus tánczenei kategóriában 2011-ben Grammy-díjas Scary Monsters and Nice Sprites  (Ijesztő szörnyek és kedves manók) album címadó dala hathatós védelmet nyújt a Zika-vírust, valamint a chikungunya-, dengue- és sárgalázat is terjesztő egyiptomi csípőszúnyog (Aedes aegypti) ellen. Legalábbis ezt állítja az Acta Tropica szakfolyóiratban március 25-én megjelent tanulmány

Íme:

link Forrás

Indonéz, japán, thaiföldi és malájziai epidemiológusok azt állítják, hogy az amerikai producer, énekes és zeneszerző, Skrillex digitális csűrdöngölőjének lejátszásával jelentősen lecsökkent a vérszívók szaporodási hajlandósága, ráadásul szignifikánsan kevesebbszer próbálkoztak támadással olyankor, amikor a dubstep-sláger szólt, mint amikor nem. 

Aedes aegypti példányok
photo_camera Aedes aegypti példányok Fotó: BORIS ROESSLER/dpa Picture-Alliance/AFP

A rovarok, köztük a szúnyogalkatúak (Nematocera) hangérzékenysége eddig is ismert volt, ám a kutatók úgy tudták, hogy a vérszívók elsősorban az emberi fül által nem hallható, magasabb frekvenciatartományokra szenzitívek. A mostani kutatás azt bizonyítja, hogy a kétségkívül szubbasszusokkal és ultrahangokkal is operáló elektronikus műfajra is reagálnak – ellentétben az efféle muzsikát kedvelő emberekkel, igencsak negatívan. 

A kutatók saját bevallásuk szerint még vizsgálják a csípőszúnyogok szaporodását és táplálkozását is befolyásoló hangtartományokat, ám a tanulmányuk szerint az már biztos, hogy a kísérlet során lejátszott szám egyértelműen elriasztja a rovarokat a hangszórók közeléből. A hatás ráadásul már alacsony hangerőnél is tapasztalható.

Kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás