A brexit újabb vesztesei a brit tudósok lesznek

2019.04.03. · tudomány

Sokan és sokféleképpen kritizálják Nagy-Britannia kiválását az Európai Unióból, de most a hagyományosan apolitikus tudósok is igen élesen fogalmaztak a témával kapcsolatban. A brit tudósok számítottak ugyanis az Európai Kutatási Tanács egyik legnagyobb nyertesének, ennek a kiválással biztosan búcsút inthetnek.

Komoly összegekről van szó: 2018-ban Nagy-Britannia 112 millió euró uniós támogatást nyert el, ennek jó része alapkutatásokra ment el. A változások legnagyobb vesztesei a fiatal kutatók lehetnek: a kiválással kapcsolatos bizonytalanság a Nature cikke szerint 

már így is ellenséges légkört teremtett a nemzetközi együttműködésekben, a fiatal kutatók pedig kétszer is meggondolhatják, hogy valóban tudományos pályára lépjenek-e. 

A probléma nem új keletű: a tudósok 2016 júniusa, a brexit megszavazása óta aggódnak a nemzetközi együttműködések sorsa és az európai támogatások miatt. Mióta napirenden van az elszakadás, több különböző forgatókönyv is felmerült a további együttműködésre, de az EU nem vállal semmilyen garanciát a további kutatási pénzek tekintetében, a tárgyalások elhúzódása pedig további bizonytalanságokat okoz. 

Nemcsak a pénz okoz problémát: Nagy-Britannia mindeddig vonzó célpont volt a fiatal kutatók számára, a kiválással viszont az EU-s ösztöndíjak sem vonatkoznak már az országra, a letelepedéssel járó nehézségekről nem is beszélve. 

Megpróbálják házon belül

A brit kormány megpróbálja menteni a menthetőt: átvállalta a 2021 előtt elnyert kutatási célú uniós támogatások kifizetését, és megpróbálja belföldi forrásokból fedezni ezeket a kiadásokat. De további nyitott kérdések merülnek fel a kiválás körül a tudományt illetően – ilyen például az ország Erasmus+ tagsága is. Ahogy a Nature cikkében is kiemelik, Nagy-Britannia vezető tudományos szerepe már így is veszélybe került, a brexittel pedig az a nyitottság, hírnév és vonzerő kerül veszélybe, amely eddig az elsőséget biztosította a számára. 

Bár kétségtelen, hogy a szakítás nem tesz jót a tudománynak, nem mindenki látja olyan borúsan a jövőt, a brexittel ugyanis nem szakad el minden szál, az ország továbbra is több nemzetközi kutatás tagja, és további együttműködési lehetőségeket keres az Európai Unió országaival, miközben a Royal Society kifejezetten az uniós pénzektől eleső fiatal kutatók számára hirdet ösztöndíjakat. 

Az új lehetőségekre szükség is lesz: az Independent szerint a brit tudományos kutatásokat 45 százalékban uniós pénzekből fedezik, ezt pedig nehéz lenne tisztán saját forrásokból előteremteni, arról nem is beszélve, hogy a brexittel egyes alapvető vegyszerekhez is nehezebb lesz hozzájutni. A gyógyszerek mellett így ezekből az anyagokból is elkezdtek felhalmozni arra az esetre, ha egy no-deal brexit elvágná a hozzáférést, illetve ha megdobná az árukat, eközben pedig több nemzetközi kutatócsoport és szervezet már így is elhagyta az országot – az egyik ilyen veszteség Nagy-Britannia számára az Európai Gyógyszerügynökség költözése. 

A brexit körüli bizonytalanság miatt nehéz megjósolni, hogy milyen forgatókönyv lép majd életbe, az ehhez hasonló bizonytalanságok miatt Theresa May tovább halasztaná a halasztást, míg az Európai Bizottság lassan már szeretne pontot tenni a történet végére. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás