Robotok építhetik fel a következő űrbázist, ha a Nemzetközi Űrállomást nyugdíjba küldik

2019.04.08. · TECH

Három japán egyetemmel és egy építőipari vállalattal közösen közösen tervez robotmunkásokat a japán űrhivatal (JAXA). Az automata robotokkal űrállomást terveznek építtetni a Holdon. A három éve tartó fejlesztés eredményeként nemrégiben a JAXA közleményt adott ki arról, hogy az űrépítészeti robotszakmunkás készen áll a tesztüzemre. 

A ránézésre teljesen hétköznapinak kinéző 7 tonnás markológép az elektronikai tuningnak köszönhetően mind távirányítással, mind automata üzemmódban működtethető, és a könyezete aprólékos vizsgálatát is lehetővé tevő érzékelőkkel is felszerelték. A mozgásérzékelője például a topográfiai viszonyokhoz igazítja az optimális kivitelezési megoldásokat. A markológép speciális távirányítója pedig képes az esetenként akár több másodperces jelátviteli késlekedést is kompenzálni.

Az űrkompatibilis távirányítópanelre azért van szükség, mert a Földről indított rádiójelek két másodperc alatt érnek a Holdra a legoptimálisabb körülmények között is, és a finommozgásokat a robotmarkoló egyelőre csak emberi segítséggel tudja elvégezni. 

A japán bejelentés épp jókor jött, az amerikai Trump-adminisztráció ugyanis tavaly bejelentette, hogy 2025-től az Egyesült Államok már nem tervezi tovább pénzelni a Nemzetközi Űrállomást. Ehelyett inkább a Holdra küldenének űrhajósokat. 

Japánnak nem az automata űrmarkoló az egyetlen Holdra tervezett high-tech fejlesztése. A JAXA a Toyotával is megállapodott arról, hogy emberek szállítására alkalmas holdjárót terveznek. A jármű 2029-re lesz kész, a JAXA pedig egy évre rá már a saját űrhajósait is a Holdon akarja látni.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás