Fontos a vitamin, de ha rosszul fogyasztod, visszaüthet

2019.04.12. · tudomány

Egy nemrégiben publikált kutatás szerint a természetes úton bevitt vitaminok és ásványi anyagok jót tesznek az embernek, a táplálékkiegészítők viszont nem tudják ugyanazt nyújtani, mint a normális élelmiszer. 

Egy 27 ezer amerikai válaszadó bevonásával végzett friss kutatás alapján úgy tűnik, hogy akik kevesebb vitamint fogyasztottak, de táplálékkiegészítőkkel próbálták pótolni, nem részesültek azokban az előnyökben, mint akik eleve vitamindús étrenden éltek. 

Hatalmas üzlet, kétséges eredmények

Fang Fang Zhang, a massachusettsi Tufts Egyetem rákkutatója, a kutatás egyik vezetője szerint ennél is nagyobb problémát jelent, hogy egyes vitaminok és ásványi anyagok túlzott bevitele még növelheti is a rák kockázatát – miközben a kiegyensúlyozott, vitamindús étrend csökkenti azt. 

Példának a kalciumbevitelt hozta fel: míg azoknál, akik természetes forrásból jutottak sok kalciumhoz, nem jegyeztek fel negatív hatásokat, az ezer milligrammot meghaladó kiegészítők fogyasztóinál több rákos megbetegedést figyeltek meg. Egy másik cikk szerint egyes vitaminok is fokozhatják a rák kockázatát: a Tajvani Egyetem kutatása szerint azok, akik hosszabb időn keresztül fogyasztanak B-vitamint, nagyobb eséllyel kapnak tüdőrákot. Ez még rosszabb hír, ha hozzávesszük, hogy épp ezekről a vitaminokról hitték azt korábban, hogy rákmegelőzésre lesznek jók. 

Egyes esetekben indokolt lehet a kiegészítők használata, de az is probléma, hogy nehezen kideríthető, hogy mi minden kerül a tablettákba – a Business Insider szerint a gyártásuk nem megfelelően szabályozott, mégis egy évi 37 milliárd dolláros forgalmat bonyolító üzletről van szó csak az Egyesült Államokban. 

A műtáplálék nem az igazi

Zhang azért óvatosan fogalmaz: elismeri, hogy néhány vitamin esetében valóban születtek olyan kutatások, amely alapján károsnak tűnnek, és további vizsgálatokat szorgalmaz. 

A Tufts kutatása szerint a K-vitamin és a magnézium meghosszabbítja az ember életét, de csak ha élelmiszerből származik, a megfelelő K- és A-vitamin-bevitel pedig csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Ez utóbbi pozitív hatásokat is csak a természetes bevitel esetében figyelték meg, a táplálékkiegészítőknél nem. A kutatás alapján úgy tűnik, hogy a túl sok D-vitamin csökkenti az ember élettartamát, de ennek részleteit még vizsgálják.

Zhang szerint az eredmények jól mutatják, hogy annak ellenére, hogy a harmincas évek óta nagy divatja van mindenféle étrend-kiegészítőknek, és ennek megfelelően a használatukkal a vitaminbevitel is jelentősen megnövekedett, nem maga a vitamin a lényeg, hanem az is fontos, hogy honnan származik. Ez mondjuk nem is túl meglepő, hiszen már Fehér Klára is megírta a Földrengések szigetében, hogy a műtáplálék nem az igazi, hiszen „két félgrammos tabletta sohasem helyettesíthet egy bécsi szeletet”.

link Forrás
link Forrás