Így csillapítaná Ürge-Vorsatz Diána klímakutató a Föld hőemelkedését

2019.04.12. · tudomány

„Amikor ezt a sorozatot elterveztük, abból indultunk ki, hogy a tudás senkinek sem lehet a privilégiuma, még az egyetemeké sem. A tudáshoz mindenkinek joga van. Azért döntöttünk úgy, hogy az első alkalmat az éghajlatváltozásnak szenteljük, mert azt gondoljuk, hogy ez az emberiség előtt álló legnagyobb kihívás” – február 7-én ezekkel a szavakkal nyitotta meg a CEU Határtalan tudás című rendezvénysorozatát Enyedi Zsolt, az egyetem rektorhelyettese.

A rendezvénysorozat médiapartnereként a Qubit is felvonult, hogy ne csak meghallgassa, de a szélesebb közönség számára is összefoglalja Ürge-Vorsatz Diána éghajlatkutató, az Éghajlat-változási Kormányközi Testület (IPCC) mérsékléssel foglalkozó munkacsoportjának alelnöke, Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezeti Fenntarthatóság Igazgatóságának vezetője és Nagy Réka, az Ökuanyu blog szerkesztője előadásait.

Az előadásokból kiderül, hogy a Föld „nagyon pontosan adott optimális hőmérsékletre van kalibrálva, és hosszú távon néhány foknyi eltérés is katasztrofális következményekkel járhat. Például azzal, hogy az emberiség néhány évtized alatt sikeresen elolvasztotta az északi-sarki jég mintegy háromnegyedét. Méghozzá úgy, mondja a klímakutató, hogy a klímamodellek szerint a Föld emberek nélkül épp most egy kisebb jégkorszakban lenne”. De szó esett arról is, mennyit segítene a Földön, ha mindenki mosható pelenkát használna, helyi termelőktől szezonális élelmiszereket vásárolna és nem repülne olyan sokat. 

A klímaváltozással foglalkozó előadások immár a Youtube-on is megtekinthetők:

link Forrás

A Qubit összefoglalója itt olvasható:

link Forrás

A Qubit Ürge-Vorsatz Dianával készített interjúját pedig itt lehet elérni:

link Forrás