Oktatásra és egészségügyre fordítják az amerikai államok a legális kannabiszból származó pénzt

2019.04.16. · gazdaság

Bár a kannabisz szabadidős célú fogyasztása az amerikai szövetségi törvények szerint továbbra is illegális , az államilag legalizált fűboltok szövetségi adókat is befizetnek bruttó jövedelmük után, és nem is keveset. A szövetségi adó mértéke a 90 százalékot is elérheti, mivel a törvény szerint semmilyen levonás és egyéb hagyományos vállalkozásnak járó kedvezmény nem illeti ezeket a vállalkozásokat (ennek hatálya alól nemrég vették ki a kenderkereskedőket, amennyiben a termék 0,3 százaléknál kevesebb THC-t tartalmaz). 

A gyakorlatban a ráta azért nem ennyire magas: becslések szerint az amerikai kormány 4,7 milliárd dollár adót szedett 2017-ben, összesen 13 milliárd dollárnyi bevétel után. Ráadásul a legtöbb amerikai vállalkozástól eltérően ezek az üzletek nem fizethetnek elektronikusan vagy átutalással, hiszen nem is bankolhatnak törvényesen. Ezért aztán készpénzben fizetik be az adómilliárdokat, aminek a kezelésén az amerikai adóhivatal még mindig dolgozik.

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A marihuána nem gyógyászati célú fogyasztása kilenc amerikai államban legális, és hét államban adóztatható. Ezek közül Alaszka és Kalifornia a termesztőket is megadóztatja, Alaszka meglehetősen sokat is szed be, egy uncia (kb. 28,5 gramm) virágvég után 50 dollárt, míg ugyanez Kaliforniában (az illegális időkben is bőtermő Smaragd-háromszög hazájában) csak 9,25 dollár. De még a nyesedéket is megadóztatják unciánkénti 15, illetve 2,75 dolláros értékben. Igaz, a fenti két államban a fogyasztási, illetve forgalmi adókat már helyi szinten szedik be. A további államokban a következő adókkal terhelik meg a kannabiszeladásokat:

  • Colorado: 15 százalék adó terheli a termelőtől felvásárolt kannabiszt, további 15 százalék a bolti eladásokat.
  • Massachusetts: 10,75 százalékos állami fogyasztási adó, legfeljebb 3 százalékos helyi forgalmi adó.
  • Nevada: 15 százalékos adó a termelőtől vásárolt kannabiszra, 10 százalékos forgalmi adó.
  • Oregon: 17 százalékos állami fogyasztási adó, legfeljebb 3 százalékoshelyi forgalmi adó.
  • Washington: 37 százalékos állami forgalmi adó. 

A Tax Policy Center nevű szervezet szerint a legális kannabiszt szedő államok a következőképpen költik el a befolyó pénzt:

  • Alaszka 50 százalékot az általános pénzügyi alapba utal, a másik felét pedig bűnmegelőzési programokba folyatja.
  • Kalifornia a legalizációval járó adminisztrációs költségek kiegyenlítése után gazdasági fejlődésre, kutatásokra és ifjúsági programokra költi a megmaradó összeget.
  • Colorado oktatásra fordítja a kannabiszból származó adóbevételeket.
  • Massachusetts különféle közbiztonsági programokat finanszíroz belőlük.
  • A sivatagos Nevada ugyancsak oktatásra költ, emellett „esős napok” pénzügyi alapját pótolja ki a pénzből.
  • Oregon oktatásra és drogkezelési-, illetve -megelőző programokra fordítja a kannabiszüzletektől származó bevételeket, egy részét pedig a helyi önkormányzatoknak adja át.
  • Washington állam az egészségügyi ellátásba forgatja vissza a pénzt.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás