Rekonstruálták, hogy nézhetett ki egy kutya 4000 éve

2019.04.17. · tudomány

1901-ben bukkantak rá a skót Orkney-szigeteken található Cuween Hill-i sziklasírra, ahol több emberi maradvány mellett 24 kutyakoponyát és csontokat is találtak. Az időszámításunk előtt valamikor 3000 és 2400 között épített négycellás sír a régészek szerint tökéletes példa a neolitikum (újkőkor) első mezőgazdász közösségeinek temetkezési helyeire.

A feltárást követő évtizedekben kialakult új régészeti technológiák segítségével megállapították, hogy a kutyacsontokat a sziklasír építése után nagyjából 500 évvel helyezték az eltemetett emberek mellé, amiből arra következtettek, hogy a korabeli társadalomban fontos szerepet játszottak a kutyák, és valószínűleg rituális céljai voltak a sírba helyezésüknek.

Most eljutottak oda, hogy realisztikus arcképet tudtak készíteni a 4000 éves kutyáról. A koponya CT-szkennelése az Edinburgh-i Egyetem állatorvos-tudományi részlegén történt, majd a skót örökségvédelmi szervezet, a Historic Environment Scotland (HES) digitális dokumentációs csapata végezte a 3D-modellezést, később pedig egy törvényszéki modellező készítette el a végső képet, az izomzat, a bőr és a szőrzet felépítésével.

photo_camera Fotó: Santiago Arribas HES/Historic Environment Scotland

„Ahogy ma, úgy az újkőkori Orkney-ban is fontos szerepe volt a kutyáknak, amiket háziállatként, házőrzőként és a mezőgazdászok terelőkutyaként is tartottak. A Cuween Hill-i maradványokból viszont arra következtetünk, hogy azok számára, akik körülbelül 4500 éve a sírhelyet építették, még különlegesebb viszonyuk volt a kutyákkal. Lehet, hogy a kutya volt az ottaniak szimbóluma vagy toteme” – mondta a HES munkatársa, Steve Farrar egy közleményben.

Bár a neolitikumban élt emberekről már készültek rekonstruált arcképek, ez az első alkalom, hogy egy, a korszakból származó állatot lemodelleztek régészeti leletek alapján. „Ha ránézünk erre a kutyára, talán jobban tudunk azonosulni azokkal az emberekkel, akik gondozták ezeket az állatokat, és tisztelték őket. Azokkal, akik leleményességükkel és kifinomultságukkal Orkney-t ilyen fontos helyszínévé tették az újkőkornak, és ilyen gazdag örökséget hagytak nekünk hátra” – mondta Farrar.

További Qubit-cikkek a neolitikumból:

link Forrás
link Forrás