Csaló beszállító cég rövidítette meg a NASA-t 700 millió dollárral

2019.05.02. · gazdaság

Az oregoni Sapa Profiles nevű cég több ezer alumínium alkatrész tanúsítványát hamisította meg közel 20 éven keresztül, így száznál is több olyan céget károsított meg, amelynek beszállítóként dolgozott – többek közt a NASA-t.

Ilyen alkatrészeket használt fel az amerikai űrügynökség a Taurus XL nevű hordozórakéta gyártásához is, amelynek klímakutató műholdakat kellett volna az űrbe szállítania 2009 és 2011 között, de a burkolatban kimutatott hibák miatt négyből három misszió sikertelen volt. A két elmaradt klímamisszió (Orbiting Carbon Observatory, Glory) a hivatal szerint 700 millió dollár körüli károkat okozott a NASA-nak.

A 30 méter hosszú rakétákat ugyan mindkét alkalommal sikeresen fellőtték, de amikor az orrkúpnak le kellett volna válnia, a túl vastag alumínium burkolatot nem tudta kettépattintani az erre szolgáló robbanási mechanizmus, így az a helyén maradt, és az extra súly miatt nem tudott keringési pályára állni. Mindkét hordozórakéta a Csendes-óceánban végezte.

2004-ben még sikerült fellőni egy Taurus XL-t, azután egyszer sem
photo_camera 2004-ben még sikerült fellőni egy Taurus XL-t, azután egyszer sem Fotó: HO/AFP

A Sapa Profiles anyacége, a Norsk Hydro ASA az 1996 és 2015 közötti csalások okozta károk rendezésére 46 millió dollárt ajánlott fel a NASA-nak, az amerikai védelmi minisztériumnak és más cégeknek, miután beismerte, hogy a fémek erőssége és nyomás alatti megbízhatósága terén hamis tesztadatokat közölt a vele szerződésben álló intézményekkel. A Sapa Profiles-t, ami időközben a Hydro Extrusion Portland névre váltott, eltiltották az amerikai kormánnyal való szerződéskötéstől.

„Vállalati és személyes kapzsiság húzódott meg a kormánnyal és más magánügyfelekkel szemben elkövetett csalás mögött, de a végén el kell számolniuk a cselszövésük által okozott károkkal” – közölte Brian Benczkowski, az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi osztályának helyettes főügyésze.