Csaló beszállító cég rövidítette meg a NASA-t 700 millió dollárral

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Az oregoni Sapa Profiles nevű cég több ezer alumínium alkatrész tanúsítványát hamisította meg közel 20 éven keresztül, így száznál is több olyan céget károsított meg, amelynek beszállítóként dolgozott – többek közt a NASA-t.

Ilyen alkatrészeket használt fel az amerikai űrügynökség a Taurus XL nevű hordozórakéta gyártásához is, amelynek klímakutató műholdakat kellett volna az űrbe szállítania 2009 és 2011 között, de a burkolatban kimutatott hibák miatt négyből három misszió sikertelen volt. A két elmaradt klímamisszió (Orbiting Carbon Observatory, Glory) a hivatal szerint 700 millió dollár körüli károkat okozott a NASA-nak.

A 30 méter hosszú rakétákat ugyan mindkét alkalommal sikeresen fellőtték, de amikor az orrkúpnak le kellett volna válnia, a túl vastag alumínium burkolatot nem tudta kettépattintani az erre szolgáló robbanási mechanizmus, így az a helyén maradt, és az extra súly miatt nem tudott keringési pályára állni. Mindkét hordozórakéta a Csendes-óceánban végezte.

2004-ben még sikerült fellőni egy Taurus XL-t, azután egyszer semFotó: HO/AFP

A Sapa Profiles anyacége, a Norsk Hydro ASA az 1996 és 2015 közötti csalások okozta károk rendezésére 46 millió dollárt ajánlott fel a NASA-nak, az amerikai védelmi minisztériumnak és más cégeknek, miután beismerte, hogy a fémek erőssége és nyomás alatti megbízhatósága terén hamis tesztadatokat közölt a vele szerződésben álló intézményekkel. A Sapa Profiles-t, ami időközben a Hydro Extrusion Portland névre váltott, eltiltották az amerikai kormánnyal való szerződéskötéstől.

„Vállalati és személyes kapzsiság húzódott meg a kormánnyal és más magánügyfelekkel szemben elkövetett csalás mögött, de a végén el kell számolniuk a cselszövésük által okozott károkkal” – közölte Brian Benczkowski, az amerikai igazságügyi minisztérium bűnügyi osztályának helyettes főügyésze.