HBO: Azért tiltották le a Trónok harca utolsó epizódját Kínában, hogy bosszút álljanak az USA-n

2019.05.21. · gazdaság

Hétfőn vált elérhetővé a Trónok harca utolsó epizódja széles e világon – kivéve Kínában.

A premier idején több ezer kínai rajongó tapasztalta frusztráltan, hogy streaming platformján, a Tencent Videón egyszerűen nem fér hozzá a nyolcadik széria mindent lezáró epizódjához, és a film helyett egy átviteli hibáról szóló üzenetet kap csupán. 

Az HBO egyik szóvivője szerint a csatornának semmi köze az állítólagos átviteli problémához, a Tencentnek a kínai kormány tiltotta meg, hogy hozzáférést biztosítson az epizódhoz az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi konfliktus miatt, amelynek legfrissebb ütközete a Google, az Intel, a Qualcomm és más nagy amerikai techcégek, illetve technológiai beszállítók bojkottja a Huawei ellen (bár abban a vámháborús helyzet mellett más meggondolások is szerepet játszhatnak). Az angol nyelvű China Dailyn erről egy szó sincs, de van egy sor kedélyes riport a Trónok harca kiváltotta globális őrület tüneteiről.

Kína azzal vádolja az amerikai kormányt, hogy extrém igényeknek próbál érvényt szerezni a kereskedelmi tárgyalásokon. Lu Kang külügyminisztériumi szóvivő szerint az amerikai fél „órási nyomást helyezett rájuk, hogy ésszerűtlen érdekeit” képviselje. Donald Trump amerikai elnök pedig a Fox Newsnak mondta el vasárnap, hogy már „megegyezésre jutottunk, jó üzletet kötöttünk, erre ők megváltoztatták. Erre én azt mondtam, »oké, akkor megvámoljuk a termékeiket«.”

Bár az, hogy valaki lemarad a Trónok harca utolsó epizódjáról, nem tűnik igazán nagy érvágásnak a kereskedelmi háború egyéb következményeihez képest, jól jelzi, hogyan hat a mindennapi emberek életére is a két nagyhatalom torzsalkodása. A Trónok harca Kínában is az egyik legnépszerűbb sorozat, a Tencenten több mint 550 milliószor töltötték le a most zárult széria epizódjait. Kivéve persze az utolsót, amiért most kalózszájtokon kell kutakodniuk a kínai rajongóknak.

Kapcsolódó cikk a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás