Pénteken kilenc magyar városban tüntetnek a klímavédelemért a jövő kutatói

2019.05.21. · tudomány

Az eddigi legnagyobb magyar klímatüntetést és -sztrájkot ígéri péntekre a Fridays for Future (FFF) magyar tagozata. A mozgalom ezzel a II. globális klímasztrájkhoz csatlakozik, amikor a világ több mint száz országában, több mint ezer helyszínen tartanak demonstrációkat, illetve szüntetik be a munkát, tanulást. A tüntetők a klímaváltozás jelentette veszélyre és az azonnali cselekvés szükségességére akarják felhívni a figyelmet, valamint követelik az ökológiai- és klímavészhelyzet kihirdetését, a helyzetnek megfelelő intézkedéseket.

„Felháborítónak tartjuk, hogy szerte a világon, így Magyarországon is, a döntéshozók évek-évtizedek óta késlekednek azzal, hogy érdemi intézkedéseket vezessenek be, és hogy egyáltalán érdemben foglalkozzanak a kérdéssel. Úgy látjuk, hogy a nyilvánosság, a közvélemény súlyosan alulinformált, széles tömegek nem realizálták még, milyen veszély fenyegeti az egész emberiséget, a jövőnket, és ezért is hiányzik a döntéshozókat valódi lépésekre ösztönző társadalmi nyomás.

Mi egyetemisták vagyunk, és bár sokan közülünk a jövőben biológusként, meteorológusként, közgazdászként vagy más tudományos és szakmai háttérrel mindent megtesznek majd a szakmájukban elhelyezkedve is, hogy a klímaváltozást megállítsák, következményeit mérsékeljék, ma még nem a mi dolgunk megmondani, pontosan milyen lépésekre van szükség” 

– írták a magyar esemény szervezői, akik a megkeresett lapokat, csatornákat is arra kérik, hogy pénteken egy órán át ne közöljenek híreket, legfeljebb a klímaváltozással kapcsolatosakat.

Itthon Budapest mellett Debrecenbe, Győrbe, Karcagra, Miskolcra, Pécsre, Szegedre, Szekszárdra és Tatára hirdettek meg klímatüntetéseket péntek délelőttre, illetve kora délutánra. Budapesten az egyetemistákból álló FFF menete 11 órakor indul a Deák térről a Kossuth térre.

A szervezethez érkeztek olyan jelzések, hogy több budapesti gimnáziumban szervezik a diákok, hogy akár csoportosan, akár szülői kikérőkkel egyénileg részt vehessenek a tüntetésen, még általános iskolások is feltűnhetnek a tömegben, a Waldorf-iskolák diákjainak összefogásához például már több mint 150 ember csatlakozott.

De nem csak a fiatalokról van szó, a szervezők minden generáció képviselőit, tanulókat, dolgozókat és nyugdíjasokat is arra biztatnak, hogy jelenlétükkel járuljanak hozzá az eseményhez, hiszen az ő jövőjükről is szó van.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás