Jól megkapta az Apple: egy kínai diplomata az iPhone-járól ekézte a Huawei riválisát

2019.05.24. · TECH

Licsien Csao számára jó ötletnek tűnt, hogy Pakisztán kínai nagyköveteként ő is hozzászóljon a Huawei és az Egyesült Államok közötti feszültséghez: azzal tréfálkozott, hogy már abból is kiderül, hogy a kínai cég mobiljai mennyivel jobbak a konkurens Apple gépeinél, ha megnézzük a két cég logóját. Merthogy a Huawei emblémája egy felszeletelt almára hasonlít. A hiba csak abban volt, hogy az üzeneten látszik, hogy iPhoneról küldték, nem is kellett sokáig várni, míg valaki kiszúrja a bakit.

link Forrás

A viccet ettől függetlenül hamar a zászlajára tűzte az Apple-termékek bojkottját hirdető kínai mozgalom – annak ellenére, hogy a Huawei vezérkara is előszeretettel használja az amerikai cég termékeit. A Huawei decemberben letartóztatott pénzügyi igazgatója, Meng Vancsou is iPhone-t használt, de a vezérigazgató, Zsen Csengfej is sem csinált titkot abból, hogy magának és a családtagjainak is Apple-telefonokat vásárolt. 

Amikor egy interjúban erről kérdezték, azt mondta, hogy a Huawei szeretete nem jelenti azt, hogy az ember ne használhatna iPhone-t. Mióta Donald Trump amerikai elnök nemzetbiztonsági kockázatnak minősítette a Huawei amerikai működését, Kínában hazafias megfontolásokból egyre többen váltanak a hazai cég termékeire, többen persze azt is állítják, hogy a Huawei telefonjai jobbak is, így nincs okuk amerikai terméket használni.

link Forrás

Nem mindenki lelkes a bojkottal kapcsolatban: Vancsou mellett az állami tulajdonban lévő Global Times főszerkesztője, Hu Hszicsin is óvatosságra inti a fogyasztókat, kiemelve, hogy az Apple is nagyban hozzájárult Kína gazdasági fejlődéséhez. Ennek ellenére ő is Huawei telefonra váltott, de hangsúlyozta, hogy mindenki szabadon dönthet ezzel kapcsolatban. 

Korábban a Huawei újévi köszöntőjét is iPhone-ról írták ki a Twitterre, akkor viszont az üzenetküldő kollégák fizetését csökkentették, és megbüntették őket. 

A Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi háborúban a Huawei központi szerepet játszik, Trump szerint a cég elleni szankciókat az egyeztetések során akár meg is szüntethetik – ami azért különös, mert ha a Huawei valóban kémkedik, akkor korántsem gazdasági szempontok alapján kell megítélni a tevékenységét. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás