Nyestkutya-invázió fenyegeti Európát

2019.06.03. · tudomány

Betörnek a kertekbe, terrorizálják a háziállatokat, és egyre több gondot okoznak a vidéki Angliában az angolul mosómedvekutyának (raccoon dog), magyarul nyestkutyának nevezett kistestű ragadozók – adta hírül a BBC. 

Az Euróbába és Nagy-Britanniába vadasparki, állatkerti látványosságként bekerült, hosszú évekig az állatkereskedések kínálatában is szereplő nyestkutya (Nyctereutes procyonoides) a Távol-Keleten és Szibériában őshonos kutyaféle, amely nem rokona a mosómedvének (Procyon lotor), csak hasonlít az észak- és közép-amerikai mindenevőre. 

A pézsmapocok (Ondatra zibethicus) és a nílusi lúd (Alopochen aegyptiaca) mellett harmadik fajként az Európai Unió invazív fajokat felsoroló hivatalos listáján is szereplő emlősök fogságon kívül is rendkívül szaporák. Az 1960-as években Európába természetes élőhelyeik irányából beszivárgó, ám jelentősebb mértékben kereskedelmi behozataluk után elszaporodó nyestkutyák agresszív táplálékkereső stratégiájukkal veszélyeztetik az angliai és európai ökoszisztémák őshonos ragadozóit, mindenekelőtt a vörös rókákat (Vulpes vulpes). 

Nyestkutya vascső-odúja előtt Ukrajnában
photo_camera Nyestkutya vascső odúja előtt Ukrajnában Fotó: Fabien Bruggmann/Biosphoto

Az emberi környezethez jól alkalmazkodó nyestkutya falánk mindenevő, bármit megtámad, amit elejthetőnek érez, és vérengzőbb is, mint a rókák, ezért elszaporodása káros hatással lehet a biológiai sokféleségre elsősorban a madárvilágban és a kétéltű faunában.

Az EU a fentiek miatt a nyestkutyák tenyésztését és kereskedelmét már két éve betiltotta, a fogságban tartott példányok számát pedig korlátozta.

A nyestkutya eredeti, kékkel jelzett elterjedési területe és pirossal, ahol invazív fajként van jelen
photo_camera A nyestkutya eredeti, kékkel jelzett elterjedési területe és pirossal, ahol invazív fajként van jelen Forrás: Wikipédia


Kapcsolódó cikkeink:  

link Forrás
link Forrás
link Forrás