Az oroszok frappáns választ adtak Elon Musk Teslájára: felküldtek az űrbe egy piros Ladát

Több mint egy éve már, hogy Elon Musk felküldte az űrbe saját Tesláját, hogy demonstrálja a cége által gyártott Falcon Heavy rakéta erejét. A fokozódó nemzetközi űrhelyzetben Oroszország nem hagyhatta ezt válasz nélkül: egy szibériai startup egy piros Ladát lőtt fel az égbe, igaz, a szerényebb kísérletben nem magát az autót keringetik, és nem is rakétával, hanem egy nagyméretű Lada-modellt reptetnek, ballonnal.

Az autóban sem Starman ül, hanem az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin karton hasonmása. Rogozin az űrautó sofőrjéről szóló internetes szavazáson olyan nagyságokat utasított maga mögé, mint Stephen Hawking, de versenyben volt egy kaktusz is.

Rogozin bábuja a 20 kilométeres magasság elérése után ejtőernyő segítségével landolt 150 kilométerre a fellövés helyétől, tehát a sztratoszféra határáig jutott. 

A szibériai Tomszkban székelő ToSky nevű startup szeretne többet megtudni az automatikus sztratosztatokról, azaz a sztratoszférában hosszú ideig megmaradni képes ballonokról. 

A projekt vezetője, Nyikita Cseban elmondta, hogy a tesztrepülés közben a műszerek olyan adatokat gyűjtöttek, amelyek elősegítik, hogy a cég a jövőben olyan légi járműveket tervezzen, amelyek hosszabb időt töltenek a sztratoszférában, nehezebb rakományt is elbírnak, és jobban irányíthatók.

A cég egy felejthetetlen videót is közzétett a repülésről, Felküldtük Rogozint az űr határára! címmel. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Licsilé

Nehogy azt hidd, hogy attól, hogy vegánszandálba járkálsz itt le és fel, teszel értük valamit, ha komolyan gondolnád, akkor most szépen bevernél nekem egyet, aztán bedobnál a Dunába az üvegem után, de ehhez is gyáva vagy, az a baj veletek, faimádó majmokkal, hogy be vagytok szarva, féltitek a szaros kis életeteket, azért pofáztok folyton a bolygóról.

Jónapod

Jónapunk jónapod, mondjuk megint a szegényapának, ne bánkódj, ne búsongj, hol a szegényanya, kérdezzük aztán, hol bujkál a szép kerekhasú szegényanya, hol van, merre van, hova dugtad, hol rejtegeted.