Az oroszok frappáns választ adtak Elon Musk Teslájára: felküldtek az űrbe egy piros Ladát

2019.06.13. · majom

Több mint egy éve már, hogy Elon Musk felküldte az űrbe saját Tesláját, hogy demonstrálja a cége által gyártott Falcon Heavy rakéta erejét. A fokozódó nemzetközi űrhelyzetben Oroszország nem hagyhatta ezt válasz nélkül: egy szibériai startup egy piros Ladát lőtt fel az égbe, igaz, a szerényebb kísérletben nem magát az autót keringetik, és nem is rakétával, hanem egy nagyméretű Lada-modellt reptetnek, ballonnal.

Az autóban sem Starman ül, hanem az orosz űrügynökség, a Roszkozmosz vezetője, Dmitrij Rogozin karton hasonmása. Rogozin az űrautó sofőrjéről szóló internetes szavazáson olyan nagyságokat utasított maga mögé, mint Stephen Hawking, de versenyben volt egy kaktusz is.

Rogozin bábuja a 20 kilométeres magasság elérése után ejtőernyő segítségével landolt 150 kilométerre a fellövés helyétől, tehát a sztratoszféra határáig jutott. 

A szibériai Tomszkban székelő ToSky nevű startup szeretne többet megtudni az automatikus sztratosztatokról, azaz a sztratoszférában hosszú ideig megmaradni képes ballonokról. 

A projekt vezetője, Nyikita Cseban elmondta, hogy a tesztrepülés közben a műszerek olyan adatokat gyűjtöttek, amelyek elősegítik, hogy a cég a jövőben olyan légi járműveket tervezzen, amelyek hosszabb időt töltenek a sztratoszférában, nehezebb rakományt is elbírnak, és jobban irányíthatók.

A cég egy felejthetetlen videót is közzétett a repülésről, Felküldtük Rogozint az űr határára! címmel. 

link Forrás

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás