Egyetlen emblematikus fotó a grönlandi felmelegedésről többet mond ezer szónál

2019.06.18. · tudomány

Kevés fotó illusztrálja jobban a súlyos grönlandi felmelegedést, mint amit Steffen Olsen, a Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója június 13-án készített a Jeges-tenger olvadó jégtakaróján álló vízben tapicskoló szánhúzó kutyákról. A Grönland északnyugati részén, az Inglefield Bredning fjordban készült fotón látható víz alatti jégréteg a kutató szerint már csak 1,2 méter vastag.

photo_camera Fotó: Twitter / Steffen M. Olsen

Olsen állítása szerint a helyi vadászok és az ő kutyáik tapasztalataira támaszkodtak, amikor száraz pontokat kerestek a jégen, de műholdas képek segítségét is igénybe vették. A dán intézet kutatói szerint a területen általában megbízhatóan vastag jég olvadását a dél felől hirtelen érkező meleg levegő gyorsíthatta fel a múlt héten. Grönland északnyugati részén 4,2 Celsius-fok a júniusi átlaghőmérséklet, ehhez képest múlt szerdán 17,3 fokot is mértek Qaanaaq repülőterénél.

A Jeges-tenger jégtakarója egymás után dönti az olvadási rekordokat, egyes részein már június közepén az augusztusra jellemző értékeket produkálta a jégcsökkenés. Grönlandon tíz év alatt megnégyszereződött a jégtakaró olvadásának mértéke, sőt egyesek szerint már a fordulópontot is elérhette, ahonnan nincs visszaút. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás