130 ezer euróért adták el a Van Gogh életét kioltó kézifegyvert

2019.06.20. · gazdaság

Több mint 42 millió forintot ér a revolver, amivel az akkor 37 éves Vincent Van Gogh holland posztimpresszionista festőóriás hasba lőtte magát 1890. július 27-én. A Van Gogh életét kioltó fegyvert tegnap egy párizsi aukciósházban vásárolta meg 130 ezer euróért egy magát megnevezni nem kívánó ismeretlen gyűjtő. 

A fegyvert az a korábban földművelésből élő család bocsátotta áruba, akiknek a birtokán, a Párizstól északra fekvő Auvers-sur-Oise nevű kis falucskában Van Gogh élete utolsó heteit töltötte. A fegyvert, amelyet a család még élő tagjai csak jóval a lövöldözés után, az 1960-as években találtak meg a saját földjén, kétszer annyiért ütötték le, mint amennyire az értékét előzetesen becsülték. Az új tulajdonos nem volt jelen az árverésen, telefonon licitált az időközben műtárggyá vált, egyébként pedig erősen megrongálódott, rozsdaette revolverre. 

A fegyver, ami Van Gogh halálát okozta
photo_camera A fegyver, ami Van Gogh halálát okozta Fotó: FRANCOIS GUILLOT/AFP

A 130 ezer eurós vételár még így is barátinak mondható. Egy hasonló fegyver ugyanis, amellyel Paul Verlaine francia költő próbálta megölni szerelmét és költőtársát, az ugyancsak A romlás virágai című emblematikus antológia révén világhírűvé vált Arthur Rimbaud-t 1873-ban, több mint háromszor annyit, 434,5 ezer eurót ért három éve.  

A Van Gogh-ot ért halálos lövés éjszakáját a francia földműves család akkor 13 éves lánya, Adeline Ravoux így idézte fel 76 éves korában, 1956-ban:

„Azon a vasárnapon közvetlenül reggeli után távozott, ami szokatlannak számított. Alkonyatkor még mindig nem került elő, ami mindannyiunkat meglepett, mert egyébként rendkívül korrekt volt velünk és mindig precíz étkezési időpontokhoz tartotta magát. (...) Már leszállt az este, amikor megérkezett, 9 óra körül járhatott az idő. Összegörnyedve közeledett, kezét a hasán tartotta, ami szintén nem volt jellemző, mert általában az egyik vállát felhúzva járt. (...) A saját szememmel láttam a jelenetet. Olyan furcsának találtuk az egészet, hogy apám utánament a lépcsőn, hogy megnézze, jól van-e. Miután hörgést hallott, felszaladt a lépcsőn, a hangosan nyögdécselő Vincentet összekuporodva találta az ágyában. – Mi a baj? Betegnek érzi magát? – kérdezte apám. Ekkor Vincent felhúzta az ingét és megmutatta a szívtájékához közeli aprócska sebhelyet. – Mit tett, maga boldogtalan – ordította apám. – Megpróbáltam megölni magam – válaszolta Van Gogh.”

Bár az öngyilkosságáról szóló történet elválaszthatatlanul összekapcsolódott az egyébként súlyos depresszióval küzdő Van Gogh nevével és életművével, a festőzseni haláláról szóló beszámolót korántsem mindenki hitte hitelesnek. Bár a körülményeket a francia rendőrség kivizsgálta, a dokumentumoknak utóbb lába kelt. 2014-ben két amerikai életrajzíró, Steven Naifeh and Gregory White Smith bestsellerükben alternatív történettel álltak elő: szerintük Van Gogh halálát egy eltévedt lövedék okozta. A fegyverrel egy tinédzserekből álló, a környékbeli turistákat előszeretettel zaklató banda játszadozott. Az alternatív elmélet Pulitzer-díjat ért.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás