Az űrből látszik a legjobban, hogy a Himalájában minden eddig hittnél drámaibb az olvadás

2019.06.20. · tudomány

A hidegháborúban kémkedésre használt műholdak felvételeivel bizonyították, hogy a himalájai gleccserek olvadása lényegesen drámaibb, mint hitték, és minden eddig feltételezettnél jobban gyorsul. A Columbia Egyetem és a Utah-i Egyetem Science Advances című mérvadó szaklapban publikáló kutatói szerint a himalájai gleccserek olvadása a 21. században kétszer olyan gyors, mint 1975 és 2000 között volt. A jelenség a tisztán jégpáncélból álló, hordalékkal borított és tavakat tápláló gleccserek esetében egyaránt megfigyelhető.

A himalájai gleccserek vastagsága az ezredforduló óta átlagosan évente fél méterrel csökken. A himalájai jégtakaró olvadásának mértéke régóta átfogó viták tárgya. A Himalája-régió összetett monszunéghajlata, a légkör felmelegedése, az emberi tevékenység miatt egyre növekvő szén-dioxid-kibocsátás mind előkelő helyen szerepelnek az okok között. 

A tudósok  mintegy kétezer kilométer hosszan vizsgálták a 650 legnagyobb himalájai gleccser jégvesztését. A trendek minden régióban ugyanarra mutatnak: a jég az utolsó húsz évben gyorsabban olvadt, mint az azt megelőző húszban. Ennek okai a kutatók szerint összefüggésben állhatnak azzal, hogy miközben az 1960-as és az 1980-as években viszonylag állandóak voltak a klimatikus viszonyok (átlaghőmérsékletek, szélsőséges napok száma stb.), az 1990-es évek közepén intenzív felmelegedés kezdődött. A gleccserek erre reagáltak néhány éves lappangási periódus után.

A 650 most vizsgált gleccser elhelyezkedése és tömegének alakulása
photo_camera A 650 most vizsgált gleccser elhelyezkedése és tömegének alakulása Fotó: Science Advances

A himalájai gleccserek további sorsát nehéz megjósolni, és az olvadási trendek következményeit is lehetetlen előre meghatározni. A kutatók mindenesetre felhívják rá a figyelmet, hogy további átfogó és teljességre törekvő vizsgálatokra lenne szükség.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás