Tucatjával olvadnak ki a holttestek a Csomolungmán a globális felmelegedés miatt

2019.03.21. · tudomány

Egyre másra holttestek bukkanak elő a Csomolungmán, egyesek szerint a globális felmelegedés, mások úgy vélik, a gleccserek mozgása miatt. Más kérdés, hogy ez utóbbi is kiválthatja az éghajlatváltozás. A nepáli hatóságokat törvény kötelezi, hogy a tetemek elszállításában aktív részt vállaljanak, miközben a feladat nemcsak nagyon veszélyes, de meglehetősen sok pénzt is emészt fel.

A hatóságoknak és a serpáknak nem csak az okozhat fejtörést minden egyes holttest felbukkanásakor, hogy a magashegyi terepről nem épp veszélytelen azokat elszállítani. Egy BBC-nek nyilatkozó serpa beszámolója szerint egy alkalommal például 8700 méter magasan kellett egy különösen veszélyes helyről kiszabadítaniuk, majd lecipelniük egy teljesen fagyott, 150 kilós tetemet. Egy-egy holttest lejuttatása a hegytetőről a komplikációk függvényében ráadásul akár 40-80 ezer dollárba is kerülhet.

Nem szólva arról, hogy mindezen akadályokat a morális aggályokkal együtt kell leküzdeni. A veszélyes terepet meghódítani igyekvők többsége, amikor azzal kell számot vetni, hogy a hódítás akár az életükbe is kerülhet, többnyire azt szeretné, ha végső nyughelye a csúcs közelében lenne. Alan Arnette amerikai hegymászó és szakíró szerint éppen ezért akár kegyeletsértőnek is tekinthető, ha a holttesteket megbolygatják.

A hegymászók egyébként fel vannak készülve arra, hogy út közben akár emberi maradványok nyomaira is bukkanhatnak. Egy-egy emblematikus tetemet sokszor tájékozódási pontként használnak. Efféle horrorisztikus útjelzőtábla például a csúcsközeli „zöldbakancs” is. A lábbelihez persze tetem is tartozik, szerencsétlenül járt gazdája egy szikla alatt lelte halálát.

(Forrás: BBC)

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás