Doppingszerként működő bélbaktériumot fedeztek fel az emberi mikrobiomban

2019.06.25. · tudomány

A szervezet különböző mikroorganizmusaiból álló emberi mikrobiom egy adott időben körülbelül 500-1000 baktériumnak ad otthont, amelyek az elhízástól az autizmusig több betegséget okozhatnak, de most a baktériumok egy pozitív hatását is kimutatták amerikai kutatók.

Olyan bélbaktériumokat fedeztek fel, amelyek száma az egyes élsportolók, például a maratonfutók szervezetében jelentősen megnövekszik verseny után. A baktériumok doppingszerepét egereken is tesztelték, és az állatok teljesítményét szintén javította a Veillonella nevű baktérium – írják a Harvad kutatóorvosai a Nature Medicine-ben megjelent tanulmányukban.

A tejsav az oka

A kutatócsoport szerint a Veillonella teljesítményfokozó hatása annak köszönhető, hogy lebontja a tejsavat, amiről tudjuk, hogy növeli a fáradságot. Tejsav akkor keletkezik, amikor oxigénhiányos környezetben a szervezet glükózzal termel energiát.

photo_camera A Veillonella baktérium illusztrációja Fotó: KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA/Science Photo Library

George Church, a tanulmány egyik genetikus szerzője a Guardiannek elmondta, ugyan további klinikai vizsgálatok szükségesek annak bizonyítására, hogy a baktériumok minden ember teljesítményét fokozni tudják, de ha ezt sikerül bizonyítani, akkor teljesen új alapokra kell helyezni a sportolók doppingvizsgálatait.

A kutatók a bostoni maratonon részt vevő 15 futótól, valamint tíz kevés testmozgást végző személytől gyűjtöttek székletmintákat, amelyek kielemzése után megállapították, hogy a futók szervezetében – bár nem jelentősen, de – magasabb a Veillonella baktérium előfordulása a maraton után leadott minták alapján. A vizsgálatot további 87 sportoló mintáin is elvégezték, és hasonló eredményre jutottak.

Egerek és emberek

Ezután az állatokhoz fordultak a kutatók. Először a futók székletéből kinyert Veillonella-törzseket ültették be 16 egér szervezetébe, majd másik 16 egér olyan baktériumokat kapott, amik nem tudják lebontani a tejsavat. Néhány órával később az egereket futókerékre helyezték, és addig futtatták őket, amíg ki nem fáradtak – később fordítva is beadagolták a különböző baktériumtörzseket a két egércsapatnak.

photo_camera A maratonfutóktól származó bélbaktériumoktól felpörögtek az egerek Fotó: Clement Carbillet/Biosphoto

Azok az egerek, amelyek Veillonella-törzseket kaptak, végül átlagosan 13 százalékkal hosszabb ideig bírták a futást, mint a tejsav lebontására képtelen baktériumokkal ellátott állatok.

Kimutatták, hogy a tejsav a véráramból az egerek beleibe került, a tejsav lebontási folyamatának mellékterméke, a propionát segítségével pedig javult a futóteljesítményük.

Jöhet a baktériumdopping

A Guardian által megkérdezett mikrobiomkutató, Orla O'Sullivan szerint, mivel a Veillonella burjánzása a sportolás után jelentkezett, és egyben gyulladáscsökkentő hatását is kimutatták, a baktériumnak a szervezet regenerálódásában lehet fontos szerepe. Mivel azonban az emberek mikrobiomjai között óriási különbségek lehetnek, egyben óvatosságra is intette a kutatókat: „Az egerek állóképessége nőtt, de nem szabad egyből azt feltételezni, hogy az embereknél ugyanez történik.”

Ha azonban a baktériumról kiderül, hogy embereknél is bevethető teljesítményfokozóként, az a szakértők szerint új utakat nyithat a doppingkultúrában: különböző szerek helyett egyszerűen bélbaktériumtörzseket vagy propionátot kell bevinniük a szervezetükbe a sportolóknak.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás