45 százalékkal javult a székletátültetéssel kezelt autista gyerekek állapota egy kis mintájú kutatásban

2019.04.11. · tudomány

Az Arizona Állami Egyetem anyagtudományi kutatói és orvosi innovátorai két éve elvégeztek egy kísérletet 18 autizmussal diagnosztizált gyereken: egy székletátültetésnek (vagy mikrobiom-átültetési terápiának) nevezett eljárás során két héten keresztül antibiotikumos kezelésben és béltisztító kúrában volt részük, majd hét-nyolc hétig minden nap különböző dózisokban idegen széklet mikrobiomjának átültetésével próbálták helyreállítani a gyerekek bélflóráját.

Két évvel a kezelés után újra megvizsgálták a gyerekek egészségi állapotát, és mint kiderült, az eredetileg gasztroenterológiai betegségek kezelésére kikísérletezett gyógymód az idegi-fejlődési rendellenességekre is hatással van. „Nagyon erős kapcsolatot találtunk a beleinkben élő mikroorganizmusok és az agy felé közvetített jelek között” – mondta a Scientific Reportsban megjelent tanulmány egyik szerzője, Rosa Krajmalnik-Brown.

Az autizmusspektrum-zavar (ASD) tünetei átlagosan 45 százalékkal, a gyomor-bélrendszeri tünetek pedig 58 százalékkal csökkentek a gyerekeknél két év alatt.

Baktérium legyen, sokféle!

Az elmúlt években bebizonyították, hogy a mikrobiom (vagyis az egyedi bélbaktérium-készletünk) állapota szoros összefüggésben van az egészségünkkel és viselkedésünkkel, legyen szó depresszióra való hajlamról vagy a stressztűrő képességünkről. A 2013 óta engedélyezett székletátültetés lényege, hogy egy egészséges donor bakteriális sokfélesége hasznára válhat egy szegényesebb bélflórával rendelkező egyénnek.

Az ASD-vel diagnosztizált gyerekeknél a kezelés előtt olyan hasznos bélbaktériumok hiányoztak, mint a Bifidobaktérium vagy a Prevotella, de ez már rögtön az átültetés után megváltozott. Sőt a kutatók meglepetésére a következő két évben még tovább nőtt a bakteriális sokféleség a gyerekek bélrendszerében. „Csak azért vizsgáltuk meg újra őket, mert a szüleik azzal fordultak hozzánk, hogy a gyerekek állapota a mai napig javul tovább. Nagyon ritka, hogy fokozatosan javul az egészségük bármilyen kezelés után” – mondta egy közleményben James Adams, a tanulmány másik társszerzője.

Az eredmények rendkívüliek, de a kutatók óvatosságra intenek

Az ASD tüneteinek 45 százalékos csökkenése mellett a betegség erőssége is változott sok gyereknél: a két évvel korábbi 15 helyett már csak 3 gyereket diagnosztizáltak súlyos autistaként, heten a mérsékelt kategóriába esnek, nyolcan pedig már annak a küszöbét sem érték el. Az autizmussal gyakran együtt járó gyomor-bélrendszeri problémák a kezdetben mind a 18 gyereket érintették, közülük 16 érintettnél mértek több mint 50 százalékos javulást két év alatt.

A kutatók szerint bár az eredmények nagyon biztatóak, még nem szabad gyógymódként tekinteni a székletátültetésre, ugyanis nagyon kis mintával, placebokontroll nélkül dolgoztak, és még az átültetés megfelelő dózisát sem sikerült megállapítaniuk – éppen ezért folytatják a kísérletet.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás