Az EU-ban mától kötelező felhangosítani az új elektromos autókat, a BMW zeneszerzővel komponáltatott műbrummogást

A politikusokat tényekkel kell szembesíteni. A tudomány tényeket gyárt. Segíts minél többet publikálni belőlük!

Július elsejétől kizárólag hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba hozni az új típusú hibrid és elektromos autókat az Európai Unió tagállamaiban. 

Életbe lépett az Európa Bizottság rendelkezése, amely a gyalogosok védelmében előírja, hogy mostantól minden egyes ilyen gépjárművet fel kell szerelni az  AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems) nevű akusztikus figyelmeztetési rendszerrel.

A rendeletet a gyalogosok és kerékpárosok védelmében fogadta el az Európa Parlament, épp ezért az elektromos autóknak csak 20 kilométer per órás sebesség alatt haladva kötelező hangosabbá válniuk. A minimálisan 56, maximálisan 75 decibel erősségű hang bármilyen lehet, a rendelkezés azonban gyorsításkor mindenképp emelkedő, lassításkor pedig csökkenő hangmagasságot ír elő. 

HangerőmérésFotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A mihez tartás végett: az 56 decibeles minimum érték nagyjából egy irodai mobilklíma masina zúgásával egyenértékű.  

Kottából játszott motorhangok

A BMW a Szárnyas fejvadász 2049, a Csillagok között (Interstellar), valamint az Eredet (Inception) című hollywoodi filmek zenéjét is jegyző Hans Zimmert bízta meg a nemrégiben bemutatott új M osztályú konceptmodelljének felhangosításával. Az eredmény itt meg is hallgatható., az összes Zimmer-féle BMW-hang pedig ebben a videóban hallható:

Kapcsolódó cikkeink: