Az EU-ban mától kötelező felhangosítani az új elektromos autókat, a BMW zeneszerzővel komponáltatott műbrummogást

2019.07.01. · TECH

Július elsejétől kizárólag hanggenerátorral felszerelve lehet forgalomba hozni az új típusú hibrid és elektromos autókat az Európai Unió tagállamaiban. 

Életbe lépett az Európa Bizottság rendelkezése, amely a gyalogosok védelmében előírja, hogy mostantól minden egyes ilyen gépjárművet fel kell szerelni az  AVAS (Acoustic Vehicle Alerting Systems) nevű akusztikus figyelmeztetési rendszerrel.

A rendeletet a gyalogosok és kerékpárosok védelmében fogadta el az Európa Parlament, épp ezért az elektromos autóknak csak 20 kilométer per órás sebesség alatt haladva kötelező hangosabbá válniuk. A minimálisan 56, maximálisan 75 decibel erősségű hang bármilyen lehet, a rendelkezés azonban gyorsításkor mindenképp emelkedő, lassításkor pedig csökkenő hangmagasságot ír elő. 

Hangerőmérés
photo_camera Hangerőmérés Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A mihez tartás végett: az 56 decibeles minimum érték nagyjából egy irodai mobilklíma masina zúgásával egyenértékű.  

Kottából játszott motorhangok

A BMW a Szárnyas fejvadász 2049, a Csillagok között (Interstellar), valamint az Eredet (Inception) című hollywoodi filmek zenéjét is jegyző Hans Zimmert bízta meg a nemrégiben bemutatott új M osztályú konceptmodelljének felhangosításával. Az eredmény itt meg is hallgatható., az összes Zimmer-féle BMW-hang pedig ebben a videóban hallható:

link Forrás

Kapcsolódó cikkeink:

link Forrás
link Forrás
link Forrás