Beperelték Mississippi államot, mert nem hagyja, hogy húsként árulják, ami nem hús

2019.07.03. · gazdaság

A szólásszabadság ellen vétett Mississippi állam, konkrétan Phil Bryant republikánus képviselő és Andy Gipson mezőgazdasági biztos az amerikai Növényalapú Élelmiszerek Szövetsége és egy ebben az ágazatban érdekelt vállalat szerint. A vegán szervezetek képviselői szerint a két államférfi azzal vétett az alapvető jog ellen, hogy törvénybe iktatta: a növényi és rovaralapú élelmiszereket nem lehet húsként vagy hústermékként felcímkézni, így azt sem lehet rájuk írni, hogy „húsmentes hús".

A július 1-től hatályos törvény szövege szerint nemcsak a növényi és rovaralapú élelmiszerek címkéjén nem szerepelhet semmilyen formában a hús szó, hanem azokén sem, „amelyek állati szervezeteken kívüli sejtkultúrákban tenyésztett állati sejteket és szöveteket tartalmaznak”. Ezzel az immár a Burger Kingnek is beszállító Impossible Foods, a McDonald's-nek terítő Beyond Meat és minden olyan gyártó bajba kerülhet, amely állatok lemészárolása nélkül készült, hússzerű terméket kínál. 

A húsipar ragaszkodik a húsához

A címkecenzúra nem a mississippi előljárók ötlete volt: a hagymányos húsiparban érdekeltek Amerika-szerte hevesen tiltakoznak az ellen, hogy a levágott állatokból származó termékeken kívül bármi mást húsnak lehessen hívni. Nem véletlenül, hiszen az amerikai húsipar összbevétele mintegy 50 milliárd dollár évente. Tucatnyi amerikai állam, Arkansas, Dél-Karolina, Dél-Dakota, Észak-Dakota, Kentucky, Louisiana, Montana, Oklahoma és Wyoming nyíltan védené a tenyésztők és a húsipari feldolgozók érdekeit, így a mississippihez hasonló szabályozást iktattak be. Louisianában ugyan csak 2020 októberétől lesz büntethető, aki termékeit „megtévesztő módon” címkézi fel, a szabályozás viszont nemcsak a húsmentes hústermékekre, hanem a rizs- és cukorpótlókra is kitér. 

A Mississippi államban a vegán szervezetek képviselői által benyújtott kereset szerint viszont éppen hogy „a tiltás megtévesztő, mert eddig a vásárlók pontosan tudták, hányadán állnak a termékekkel”. Hasonló pert Missouri államban is indítottak már, ott épp a peren kívül megegyezés lehetőségét fontolgatják a felek. Missouriban jelenleg vétségnek számít és büntetőjogi kategóriába tartozik, ha egy növényi alapú termék csomagolásán bármilyen szó a húsra utal. Így nemcsak húsmentes húsnak nem lehet hívni a termékeket, de zöldségburgernek vagy vegetariánus sonkának sem.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás

link Forrás
link Forrás