A McDonald's-okba műhúst szállító Beyond Meat bírja a nyomást, az Impossible Foods ellátási gondokkal küzd

2019.06.07. · gazdaság

Az elkövetkező két évben képesek leszünk kielégíteni a keresletet – idézte a CNBC Ethan Brownt, a május 2-ától már tőzsdén lévő Beyond Meat Inc. alapító vezérigazgatóját annak kapcsán, hogy a McDonald's gyorsétteremlánc is közölte: rövidesen engednie kell a vásárlói nyomásnak, és mind a 14 ezer amerikai üzletét ki kell szolgálnia műhúsból készült hamburgerbetétekkel. Jelenleg ugyanis csak a svájci központú Nestlé által gyártott húspótlóval töltött Big Vegan került fel a lánc kínálatába – az is csak Európában.

Az Amerikában 17 ezer élelmiszeráruházat és 12 ezer éttermet kiszolgáló, 3,3 milliárd dolláros piaci értékűre tartott Beyond Meat húspótló hamburgerpogácsái tisztán növényi alapúak, és állítólag GMO-mentesek. A cég technológiája az izolált borsófehérjén alapul: a rizst, az almasűrítményt és számos más növényi és ásványi anyagot, valamint vitaminokat és nyomelemeket tartalmazó anyagot céklalével teszi hússzerűvé. A kaliforniai El Segundóban székelő vállalat a marhahús-alternatívák mellett gyárt kolbász- és csirkepótló műhúsokat is. 

Tőzsdei bevonulás májusban, középen a Beyond Meat-et alapító Ethan Brown
photo_camera Tőzsdei bevonulás májusban, középen a Beyond Meat-et alapító Ethan Brown Fotó: Drew Angerer/AFP

A korábban a tejiparban tevékenykedő Brown szerint kapacitásaik elegendők lesznek a növekvő kereslet kielégítésére, szemben a legfőbb riválisnak számító, a Burger King 7200 éttermében már kapható  Impossible Whopperbe valót szállító Impossible Foods Inc.-vel, amely ellátási gondokkal küszködik.

Az Impossible Burger
photo_camera Az Impossible Burger Fotó: FPA/Full Picture Agency

A műhúsához a szójából származó leghemoglobint a Pichia pastoris élesztőgombával előállító, a termékhez szója- és búzaproteineket adagoló Impossible Foods a piaci hírek szerint egyelőre azért nem képes tovább terjeszkedni, mert nem tudja elég gyorsan bővíteni a gyártást. Ennek ellenére a 750 millió dolláros törzstőkéjű Impossible Food berobbanása a piacra az Engadget összeállítása szerint annyira jól sikerült, hogy tulajdonosainak nincs szüksége a cég tőzsdei bevezetésére, vagyis nyilvános tőkebevonásra.

A Beyond Meat részvényei a tőzsdére bocsátás után első hónapban 23 százalékkal növelték értéküket, az első negyedéves 40,2 millió dolláros árbevétel pedig 215 százalékkal nőtt az előző azonos időszakához képest. A cég 2019-ben 210 millió dollár fölötti árbevételre számít, ami több mint kétszerese a tavalyi nettó árbevételének.

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás