Videón elevenedik meg a klímaváltozás új jelképévé vált grönlandi vizes fotó

2019.07.18. · tudomány

A múlt hónapban pillanatok körbejárta a Földet az a fotó, amit Steffen Olsen, a Dán Meteorológiai Intézet klímakutatója készített. 

A Grönland északnyugati részén található Inglefield Bredning fjordban csánkig vízben gázoló szánhúzó kutyák látványa egy csapásra leváltotta a lesoványodott jegesmedvét, és a klímaváltozás új jelképévé vált. A kutató szerint a víz alatti jégréteg már csak 1,2 méter vastag. 

A Severe Weather Facebook-oldal most videón is közzétette az Olsen által látottakat, hozzátéve, hogy sokan photoshopos trükközésnek tartották a képet.  

link Forrás

Az Északi sarkkör vidékén szokatlanul meleg az idei nyár. A lefotózott területen rendszerint megbízhatóan vastag a jég, de idén júniusban a dél felől hirtelen érkező meleg levegő felgyorsította az olvadást. A sziget északnyugati részén a júniusi átlaghőmérséklet 4,2 Celsius-fok, de idén 17,3 fokot is mértek. Kanada legészakibb városából, Alertből pedig ezen a héten jelentettek abszolút hőmérsékleti rekordot, 21 fokot.

photo_camera Fotó: Twitter / Steffen M. Olsen

Olsen és a többi dán meteorológus a helyi vadászok és kutyáik tapasztalataira támaszkodtak, amikor száraz pontokat kerestek a jégen, de műholdas segítséget is igénybe vettek a haladáshoz.

A Jeges-tenger jégtakarója egymás után dönti az olvadási rekordokat, egyes részein már június közepén az augusztusra jellemző értékeket produkálta a jégcsökkenés. Grönlandon tíz év alatt megnégyszereződött a jégtakaró olvadásának mértéke.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás