Az emberek többsége az emberszerű robotokkal is rasszista

2019.07.25. · majom

Az antropomorf külsejű robotokkal szembeni előítéletesség ugyanolyan, mint a mindennapokban – derítették ki az új-zélandi Canterbury Egyetem ember-gép kapcsolatokat kutató Human Interface Technology (HIT) laboratóriumának munkatársai. 

A Robotok és a rasszizmus címmel publikált kíséretsorozat eredménye szerint az emberek többsége a gépekkel szemben is rasszista attitűdöt képvisel, egyértelműen csak a színük szerint döntve el, hogy nekik melyik a rokonszenves, illetve az ellenszenves robot.

Az új-zélandi kísérlet résztvevőivel lövöldözős (first person shooter, fps) játékot játszattak, amelyben világos, illetve sötét viseletű alakok támadtak a játékosokra, ám az időről időre feltűnő robotok nem jelentettek veszélyt. Ennek ellenére az alanyok persze a robotokra is tüzet nyitottak, a feketékre sokkal többször, mint a fehérekre. 

Robotzsaru: jó zsaru vagy rossz zsaru?
photo_camera Robotzsaru: jó zsaru vagy rossz zsaru? Fotó: Strike Entertainment / Dynamic E/Collection Christophel

A kutatók szerint ezt a kirekesztő attitűdöt az antropomorfizáció magyarázza, mert a kísérleti alanyok csak az emberszerű robotoknál produkálták ezt az eredményt. Vagyis egyértelműen a hétköznapi rasszista előítéletesség áttételéről van szó. A robotok színéről az emberi bőrszínre asszociálva alakul ki az attitűd. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás