39 eddig láthatatlan, az univerzum kezdetén született galaxist fedeztek fel japán csillagászok

Ellentmond az univerzum jelenleg elfogadott modelljének az az összesen 39 korábban sosem látott, illetve érzékelt hatalmas ősi galaxis, amelyet az amerikai űrhivatal, a NASA Hubble és Spitzer űrteleszkópjai, valamint az Atacama sivatagban az Európai Déli Obszervatórium által működtetett ALMA (Atacama Large Millimeter/Submillimeter Array) rádiótávcső-hálózatának segítségével fedeztek fel. A Tokiói Egyetem és a Japán Nemzeti Asztronómiai Obszervatórium szervezésében létrejött nemzetközi kutatócsoport eredményeit augusztus 7-én publikálta a Nature.

A csillagászoknak most először sikerült a jelenleg 13,7 milliárd évesnek gondolt világegyetem kezdeti, első kétmilliárd évnyi időszakából származó galaxisokat megfigyelniük. Még meglepőbb a csillaghalmazok nagy száma, mivel ez a felfedezés szembemegy azzal, amit eddig a kozmológia az univerzum korai időszakáról állított, tudniillik hogy akkoriban még nem létezhettek efféle struktúrák. 

A 11 milliárd évnél is idősebb galaxisokat eddig azért nem érzékelte senki, mert olyan távol vannak a Földtől, hogy a rendkívül halvány és nagyon nagy hullámhosszú fényük csak közvetve fedezhető fel. A csillagászok ezért a mélyűrt pásztázó Hubble felvételeit az ALMA által látott spektrumok alapján elemezték, kiegészítve az infravörös tartományban dolgozó Spitzer képeivel. 

Az ősgalaxisok a Hubble és az ALMA felvételeinFotó: The University of Tokyo/CEA/NAOJ

A kutatók szerint a gigantikus méretű galaxisok hatalmas szupermasszív fekete lyukakat rejtenek, ennél több azonban még nem tudható róluk. A valaha megfigyelt legősibb struktúrák tanulmányozása minden bizonnyal átírja az univerzum eddig ismert történetét.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten: