Világelső a magyar nemzeti atlasz angol nyelvű kiadása

A Nemzetközi Térképészeti Társaság (International Cartographic Association) júliusban Tokióban tartott Nemzetközi Térképészeti Konferenciáján (International Cartographic Conference) az elmúlt két évben megjelent térképészeti alkotásokat is díjazta. Az Atlasz kategóriában az első helyet Magyarország Nemzeti Atlasza – Természeti környezet című kötet angol kiadása nyerte – közölte a Magyar Tudományos Akadémia honlapja.

A 18 szerkesztő, 140 fejezetszerző, 219 térképszerző, 14 térképész, valamint több tucat szakmai és nyelvi lektor közös munkája nyomán 2018 szeptemberében megjelent kötet angol nyelvű verziója 40 pályamű között nyerte el az „ICA International Cartographic Exhibition Award Winner” címet.

A nemzetközi zsűri az atlasz átfogó kartográfiai sokszínűségével indokolta a díj odaítélését.  

Kapcsolódó cikkeink:

Magyarok korszakalkotó találmánya a transzformátor, amiért Edison nem akart fizetni

A transzformátor három magyar feltaláló szabadalma, magát a szót is ők találták ki abban a korszakban, amikor a magyar mérnöki tudás a műszaki fejlődés élvonalához tartozott. Edison cégének kezdetben a Ganz szállította a technológiát, de úgy kellett kiperelni tőle a szabadalmi járulékot. Hogyan forradalmasította a transzformátor az elektromos áram felhasználását?

Miért bukik el újra és újra az Alzheimer-kór elleni harc?

2050-re 100 millióan lesznek a világon, akik Alzheimer-kór okozta demenciában szenvednek, mégis siralmas a betegséget célzó gyógyszerkísérletek statisztikája,. A kudarcban közrejátszhat, hogy a kór szakemberek szerint már évtizedekkel azelőtt elkezdődhet, hogy megjelennének az első tünetek. Azért léteznek biztató új kutatási irányok.