A tenger felől fenyegeti vaddisznó-invázió a Maláj-félszigetet

2019.09.06. · tudomány

Mesterlövészeket vet be a maláj természetvédelmi hatóság a Malaka-szoroson tömegével átúszó indonéz vaddisznók ellen – írta a helyi sajtó híradása nyomán a Guardian

Az állati migráció veszélyezteti a nagy forgalmú tengeri útvonal hajózási biztonságát és Malajzia élővilágát is. A Malaka-szoros az Indiai-óceán és a Csendes-óceán közötti egyik legjelentősebb hajózási csatorna: az évente több mint 50 ezer hajó a világkereskedelem egynegyedének megfelelő árut szállít a kőolajtól a kávéig.

A Maláj-félsziget és Indonézia között mintegy 800 kilométer hosszan húzódó tengerszoros keskenyebb részein úszva átkelő vaddisznók egyre komolyabb problémát jelentenek. Az állati migrációs hullám veszélyezteti az első számú célpontjuknak számító, a Maláj-félszigettől 13 kilométerre fekvő festői Pulau Besar szigetének turizmusát és élővilágát is. A jelentések szerint az illegálisan betelepülő indonéz vaddisznók máris többen vannak  mint a szigetlakó emberek. 

A maláj Besar-sziget homokos fövenye
photo_camera A maláj Besar-sziget homokos fövenye Forrás: Wikipédia

A vaddisznók  akár 50 kilométert is úszhatnak valamelyik szemközti indonéziai szigetről, míg partot érnek a maláj mitológiában és történelemben is fontos helyszínnek és ezért népszerű turistaparadicsomnak számító Pulau Besar homokos fövényén.

A vaddisznó-invázióra a helyi halászok figyeltek fel először, akik nem tudták mire vélni a part menti vizekből éjszakánként előtűnő disznóorrokat. A maláj nemzeti park szakemberei szerint az indonéz vaddisznók ugyanis csapatostul, gyakran malacaikkal együtt kelnek át a tengeren, hogy új élőhelyeket keressenek maguknak. 

Az etológusok és vadbiológusok szerint a maláj ökoszisztémát is veszélyeztető migrációt a túlszaporodás és indonéziai élőhelyek beszűkülése váltotta ki, amelyben jelentős szerepet játszik a klímaváltozással együtt járó szárazság és a táplálékhiány.  

Kapcsolódó cikkeink korábbról:

link Forrás
link Forrás
link Forrás