Egy új korszak kezdete: a Google elérte a kvantumfölényt

2019.09.24. · TECH

A Google egy 54 kvantumbites (vagyis qubites) processzor segítségével a jelenlegei legerősebb szuperszámítógépnél másfél milliárdszor gyorsabban végzett el egy számítást, ezzel elérte a kvantumfölényt.

A nagy hírt kicsit beárnyékolja, hogy a Google egy tanulmányban számolt be az eredményekről, amit a NASA honlapján tettek elérhetővé, de azt hamar el is távolították, így csak a dokumentumot még időben elérő lapok beszámolói alapján vált nyilvánossá. A Google hivatalosan még nem kommentálta az ügyet. A tanulmány szerzőjeként az a John Martinis volt feltüntetve, aki a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i ágán folytat kutatásokat, és aki az elmúlt években a Google-lel együttműködve dolgozott a kvantumszámítógép hardveres feltételeinek megalkotásán.

A Google Sycamore nevű kvantumprocesszora
photo_camera A Google Sycamore nevű kvantumprocesszora Fotó: Google

A Financial Times szerint a Sycamore nevű kvantumprocesszor a tanulmány szerint egy olyan számítást végzett el 3 perc és 20 másodperc alatt, amit a világon létező leggyorsabb szuperszámítógépnek, a Summitnak tízezer évébe telt volna – ezzel teljesült a kvantumfölény. Bár az egyik qubitje nem működött, a maradék 53 kvantumbit sikeresen összefonódott egymással, így képes volt generálni egy sor bináris számjegyet, majd leellenőrizni, hogy az elosztásuk teljesen véletlenszerű.

„A Google friss eredményei a kvantumfölény elérésében jelentős mérföldkőnek számít a kvantumszámítógép megépítéséhez vezető úton” – mondta az egyik rivális, az Intel Labs részéről Jim Clarke, aki azért megjegyezte, hogy ebben a maratonban még csak az első mérföldnél tartanak, mivel egyetlen bizonyítás nem jelenti azt, hogy hiba nélkül működne a processzor.

A kvantumszámítógépek, írja a New Scientist, alapjaiban változtathatják meg, ahogyan az új anyagok tervezéséről, a logisztikáról, a titkosításról vagy a mesterséges intelligencián alapuló szimulációkról ma gondolkodunk. Ezért voltak versenyben a kvantumfölény eléréséért olyan cégek, mint a Google, az Intel vagy az IBM, hogy csak a legnagyobbakat említsük.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás