A Facebook felvásárolt egy agyleolvasó startupot egymilliárd dollárért, mi baj lehet?

2019.09.25. · TECH

Miután Elon Musk idén júliusban a nagy nyilvánosság előtt is bemutatta a Neuralink nagyszabású terveit az agy-számítógép interfész megalkotásáról, a Facebook is belehúzott az emberek és a gépek összekapcsolásának kutatásába. 

Klasszikus zuckerbergi módszerrel ezt most egy felvásárlással gyorsította fel a cég: a neurális interfészt fejlesztő CTRL-Labs nevű startup a hírek szerint nem tudott ellenállni a Facebook egymilliárd dolláros ajánlatának.

A manhattani startup olyan karkötőket gyárt, amely érzékeli az agy elektromos jeleit, és azokat egy készüléken keresztül továbbítani is tudja egy számítógépre. A Facebook virtuális és kiterjesztett valóságért felelős vezetője, Andrew Bosworth a saját Facebook-oldalán jelentette be a felvásárlást, azzal együtt, hogy a CTRL-Labs „a Facebook Reality Labs csapatához csatlakozik majd, ahol hasonló technológiákat fejlesztünk, amiket reményeink szerint hamarosan fogyasztói termékekbe is bele tudunk építeni".

A CTRL-Labs neurális interfésze
photo_camera A CTRL-Labs neurális interfésze Fotó: CTRL-Labs

„A gerincvelőben található idegsejtek elektromos jeleket küldenek a kézizmoknak, amik bizonyos mozgástípusokra utasítják őket, például egérkattintásra vagy gombnyomásra. A karkötő dekódolja és digitális jelekké alakítja ezeket, amit a készülék képes megérteni, így irányítást nyerhetsz a digitális életed felett. A szándékaidat rögzíti, tehát megoszthatsz egy fotód a barátaiddal egy alig észrevehető mozdulattal, vagy akár csak a gondolataiddal” – fejtette ki Bosworth.

A CTRL-Labs egyik alapítója a számítógépes idegtudománnyal foglalkozó Thomas Reardon, aki az Internet Explorer megalkotásával vált híressé a Microsoftnál töltött ideje alatt. Reardon sikeres szoftvermérnöki pályáját hagyta ott 35 éves korában, és visszament az egyetemre idegtudományt tanulni, amiből végül 2016-ban PhD-zett a New York-i Columbia Egyetemen. A startupot 2015-ben alapította, és négy év alatt 67 millió dollárnyi befektetői pénzt gyűjtött be, ehhez képest óriási ugrás az egymilliárdos felvásárlás.

A CTRL-Labs bemutatása egy konferencián
photo_camera A CTRL-Labs bemutatása egy konferencián Fotó: Youtube / CTRL-Labs

Ha lehet hinni az egymilliárd dolláros vételárról szóló híreknek (a Facebook ezt nem erősítette meg), akkor ez volt a cég történetének harmadik legdrágább üzlete, holtversenyben a 2012-ben szintén ennyiért felvásárolt Instagrammal. A virtuális valóságban utazó Oculus VR-t kétmilliárdért vette meg a Facebook 2014 márciusában, egy hónappal azután, hogy 19 milliárdot áldozott a WhatsApp bekebelezésére.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás