Gigantikus jégtömb szakadhat le a Mont Blanc egyik gleccseréről, utakat zártak le

2019.09.25. · tudomány

Olvadnak a gleccserek a Mont Blanc-on is: most a Planpincieux gleccser egy jókora, 250 000 köbméteres jégdarabja indult meg a hegy Olaszország felé eső oldalán. A jégtömb naponta 50-60 centimétert csúszik, ezért az Aosta völgyben fekvő legközelebbi város, Courmayeur polgármestere óvatosságból lezáratta az esetlegesen veszélyben lévő utakat.

Stefano Miserocchi szerint a problémát a globális felmelegedés okozza, de arra is felhívta a figyelmet, hogy Courmayeur lakosai nincsenek veszélyben, a hegyoldalon lévő menedékházakat viszont elsodorhatja a jég. 

A szakértők attól tartanak, hogy ha a jégtömb végképp leszakad, a gleccser összeomlik. Vincent Neirinck, a Mountain Wilderness szakértője szerint már korábban is megfigyelhető volt a klímaváltozás romboló hatása a hegyekben: tavaly az olvadás miatt kiengedett a permafroszt a hegyen, ennek következtében pedig több túraútvonal is járhatatlanná vált a francia oldalon. 

1900 és 2012 között a gleccserek fele eltűnt, a folyamat a nyolcvanas évek óta egyre gyorsul. Egy 1970-es útmutatóban felsorolt 100 legjobb túraútvonalból mára mind használhatatlanná vált. Ed Chard túravezető szerint ez nem jelenti a hegymászás végét, viszont világosan jelzi a klímaváltozás hatását a hegyre.

photo_camera Ez a gleccser törik el épp Fotó: HO/AFP

Lehet, hogy már késő

Az Alpokban 2 fokkal nőtt a hőmérséklet a 20. században, a visszahúzódó gleccserek és a permafroszt olvadása pedig látványos változásokat okozott a hegy képében. Luc Moreau gleccserkutató szerint az olvadás az eddig vártnál gyorsabban zajlik. Az Éghajlat-változási Kormányközi Testület, az IPCC arra figyelmeztet, hogy a gleccserek olvadása nemcsak a túrázók életét nehezíti meg, hanem mindenkiét: az így felszabaduló víz először áradást okoz, a későbbiekben pedig vízhiányhoz vezet. 

Christian Vincent klímakutató szerint ha a felmelegedés üteme nem változik, Franciaország két legnagyobb kiterjedésű gleccsere pusztulásra van ítélve: 2080-ra az Argentiére, a század végére pedig a Mer de Glace is elolvad. A kutató nem túl optimista, szerinte már késő, és nem sokat tehetünk a megmentésükért. 

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás