10 év alatt óriásit fordult a világ – mutatja a legértékesebb cégek toplistája

Az idei második negyedéves eredmények alapján összeállított legértékesebb cégek toplistája semmi meglepőt nem mond: amerikai és kínai szoftveróriások, internetes kereskedőcégek egymás után, amik közé mutatóba fér be egy-egy ipari konglomerátum vagy bank. Csakúgy, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Tíz vagy húsz évvel ezelőtt azonban egészen más iparágakat árazott be legmagasabban a piac. 1999-ben még a gigantikus telefoncégek és hardvergyártók részvényei szárnyaltak, öt évvel később viszont már az afganisztáni és iraki háborún nagyot kaszáló olajcégek dominálták a toplistát. 

2009-ben a recesszióba fordult japán gazdaság mamutjai helyett a kínai cégek felbukkanása volt a legszembetűnőbb, és még mindig a kőolajiparban és a bankszférában keresték a legtöbb pénzt.

Öt évvel ezelőtt már látható volt a mai tendencia: szoftverekkel, felhőszolgáltatással, okostelefonokkal foglalkozó cégek bérelték ki a toplista tetejét.

Az elmúlt években észveszejtő tempóban robogott a gazdaság, amit az is mutat, hogy 2014-hez képest 2019-re mekkorát nőtt a top vállalatok összértéke: 3335,2 milliárdról 6296,5 milliárd dollárra. 

Grafika: Tóth Róbert Jónás

A hagyományos iparágak közül az olajipar, a bankszféra továbbra is termeli a pénzt a részvényeseknek, de a Johnson & Johnson vagy a Warren Buffett elnökölte Berkshire Hathaway ipari óriás is állandó szereplők az éves toplistákon.

Az egyetlen cég, amelyik húsz éve minden egyes évben az élbolyban szerepel, a Microsoft.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

Tetszett a cikk? Szívesen olvasnál rendszeresen hasonlókat?
Kövess minket Facebookon!

Fűt-fát ígért a kampányban, de valóban környezetbarátabb és zöldebb lesz Budapest Karácsony Gergely alatt?

Még hivatalba sem lépett Budapest új főpolgármestere, legfontosabb kampányígéretei közül már kettő is veszélybe került. Úgy tűnik, a dugódíjat nem lesz olyan egyszerű bevezetni, mint elsőre tűnt, a Liget projekt építkezéseinek leállítása pedig elvben jól hangzott ugyan, de a gyakorlatban kivitelezhetetlennek bizonyulhat. Mit ígért Karácsony a kampányban, és mit sikerül vajon betartani?

A klímakatasztrófa is egy biznisz, ami tökéletesen illeszkedik a kapitalizmus logikájába

Azzal, hogy az éghajlatváltozás kiváltóiként az államközi testületek és a média is következetesen az emberiség egészére mutogat, nemcsak a valódi felelősök ússzák meg, hanem a hatékony óvintézkedések is elmaradnak. Minél súlyosabb a klímaválság, annál inkább megéri a klímakatasztrófába befektetni – állítják magyar és külföldi ökofilozófusok.