10 év alatt óriásit fordult a világ – mutatja a legértékesebb cégek toplistája

2019.09.30. · gazdaság

Az idei második negyedéves eredmények alapján összeállított legértékesebb cégek toplistája semmi meglepőt nem mond: amerikai és kínai szoftveróriások, internetes kereskedőcégek egymás után, amik közé mutatóba fér be egy-egy ipari konglomerátum vagy bank. Csakúgy, mint tavaly vagy tavalyelőtt.

Tíz vagy húsz évvel ezelőtt azonban egészen más iparágakat árazott be legmagasabban a piac. 1999-ben még a gigantikus telefoncégek és hardvergyártók részvényei szárnyaltak, öt évvel később viszont már az afganisztáni és iraki háborún nagyot kaszáló olajcégek dominálták a toplistát. 

2009-ben a recesszióba fordult japán gazdaság mamutjai helyett a kínai cégek felbukkanása volt a legszembetűnőbb, és még mindig a kőolajiparban és a bankszférában keresték a legtöbb pénzt.

Öt évvel ezelőtt már látható volt a mai tendencia: szoftverekkel, felhőszolgáltatással, okostelefonokkal foglalkozó cégek bérelték ki a toplista tetejét.

Az elmúlt években észveszejtő tempóban robogott a gazdaság, amit az is mutat, hogy 2014-hez képest 2019-re mekkorát nőtt a top vállalatok összértéke: 3335,2 milliárdról 6296,5 milliárd dollárra. 

photo_camera Grafika: Tóth Róbert Jónás

A hagyományos iparágak közül az olajipar, a bankszféra továbbra is termeli a pénzt a részvényeseknek, de a Johnson & Johnson vagy a Warren Buffett elnökölte Berkshire Hathaway ipari óriás is állandó szereplők az éves toplistákon.

Az egyetlen cég, amelyik húsz éve minden egyes évben az élbolyban szerepel, a Microsoft.

Kapcsolódó cikkek a Qubiten:

link Forrás
link Forrás
link Forrás